Ongekende luxe: Tauber én Terpstra in top tien laatste wereldbeker

20, Terpstra, Anne, Ghost Factory Racing Team, MBC Bar Ende, NED

Nederland laat van zich spreken op het hoogste internationale niveau bij de elite-vrouwen. In de finalemanche van de World Cup van 2017 in het Italiaanse Val di Sole eindigden zowel Anne Tauber (achtste) als Anne Terpstra (tiende) in de top tien. Voor Terpstra was het haar beste resultaat in haar carrière, Tauber bevestigde haar aansluiting met de wereldtop en verzekerde zich van een tiende plek in het eindklassement.

Terpstra (twintigste in de overall-ranking) had in Val di Sole een wereldstart en reed kortstondig op een derde plek. Dat kon ze niet volhouden, maar toen ze was teruggevallen naar de vijftiende plek kon ze beginnen aan een nieuwe opmars die haar uiteindelijk bij de beste tien bracht. ” Na een goede start maakte ik er door een slimme move in de startronde een superstart van: ik schoof in één klap helemaal naar voren”, keek Terpstra terug op haar wedstrijd. “Daarna heb ik mijn eigen race kunnen rijden. Ik werd op het begin wat ingehaald, maar dat stoorde me niet. Iedereen had zware momenten en daardoor kon ik in de laatste ronde nog een paar plekken pakken.”

Voor de Apeldoornse, die haar Nederlandse kampioentrui aan Tauber moest afstaan, is het resultaat een belangrijke mijlpaal. “Deze tiende plaats is voor mij een resultaat van grote waarde. Ondanks mijn goede uitslagen heb ik de afgelopen tijd veel getwijfeld. Iets in mij geloofde wel dat ik dit in me had, maar tegelijkertijd leek het ook zo ver weg. Dat het team van mensen om mij heen er zo onvoorwaardelijk in gelooft, maakt dit resultaat nog mooier. Dit is de grote bevestiging waar ik naar op zoek was dit seizoen, mooier kon ik de World Cups niet afsluiten”, zegt ze.

Tauber had in tegenstelling tot Terpstra een moeizame start. Als vaker dit seizoen liet de Nederlandse kampioene van Habitat zien niet alleen conditioneel en technisch, maar ook mentaal sterk te zijn. Ze vocht zich langzaam een weg naar voren en schoof door onder meer Gunn-Rita Dahle Flesjaa in te halen in de slotfase zelfs nog op naar de achtste plek. De winst in Italië ging naar Jolanda Neff, haar eerste wereldbekerzege van het seizoen. Yana Belomoina van het Nederlandse CST-Sandd werd tweede. De Oekraïense was al zeker van de eindzege in de wereldbeker.

Met Lotte Koopmans deed er in Val di Sole nog een derde Nederlandse mee. De Nijmeegse reed een race vol pech finishte ze als 59e. “Ik merkte dat ik op de klimmen sneller was dan de rijders voor mij, maar in de afdalingen heb ik nog veel te leren”, zei de renster van Kona-LTD. “Jammer dat ik veel pech heb gehad, maar toch rolde ik gelukkig over de streep. Voor mij is dit een belangrijke ervaring.”

 

Related posts

Betsema oppermachtig bij seizoensopening

by Juul van Loon
7 jaar ago

Wintercompetities: zeges De Vries, Arts en Bekkenk

by Juul van Loon
8 jaar ago

EK: Vader blij met condititie, niet helemaal met race-uitvoering

by Juul van Loon
8 jaar ago
Mobiele versie afsluiten