Het E3-strand in Eersel is op 22 oktober het toneel van de eerste editie van de strandrace Brabant Beach Battle. De wedstrijd is tevens de eerste wedstrijd voor de KNWU Strandrace Topcompetitie.

Het strandracen in Europa is bezig aan een flinke opmars. Afgelopen jaar werd in Scheveningen het eerste Europees kampioenschap verreden. De Nederlanders Pauliena Rooijakkers en Jasper Ockeloen kroonden zich hier tot Europees kampioen.

“Tot nu toe werden alle races verreden in de kustprovincies. Dat is logisch, omdat daar ook de meeste stranden liggen”, vertelt regerend Nederlands kampioen strandrace Ronan van Zandbeek uit Schijndel. “Maar voor de verdere ontwikkeling van de sport is het goed als er ook op andere locaties met een strand koersen worden gehouden. Daarom ben ik blij met deze strandrace op het E3-strand in Eersel. Omdat de wedstrijd meetelt voor de KNWU Strandrace Topcompetitie verwachten we een groot aantal toppers aan de start. Hopelijk kunnen we de populariteit van het strandracen hiermee een nieuwe impuls geven.”

Parcours
Het parcours van de Brabant Beach Battle loopt langs de waterlijn van het E3-strand. Via een startstrook op het ruime parkeerterrein van het E3-strand rijden de renners en rensters naar het parcours. Door middel van een passage door een zeecontainer rijden de deelnemers het strand op. Daarna ligt er een strook van ruim 2 kilometer langs de waterlijn. Aan het einde van deze strook wordt nog een hindernis aangelegd. Daarna rijden de renners en rensters terug naar de finish, waar zij over een zeecontainer heen moeten voor het tweede deel van het parcours. Er zit ook een passage over de brug over het water van het E3-strand in. Met een lus langs de noordkant van het strand komen de deelnemers door de zeecontainer terug het strand op. De totale lengte van het parcours is ongeveer 4,5 kilometer. Uniek is dat de toeschouwers de renners en rensters over het hele parcours kunnen volgen. Zij missen geen moment van de koers.

Programma:
10.00 uur:  14-18 jarigen  30 minuten +1 ronde
11.00 uur:  Basisleden + Funklasse 60 minuten + 1 ronde
12.15 uur:  Pauze + prijsuitreiking Brabant Cycling Criterium Cup
13.45 uur:  Vrouwen Licentiehouders + Vrouwen basisleden 60 minuten + 1 ronde
15.15 uur:  KNWU Licentiehouders 75 minuten + 1 ronde

Op de website www.brabantbeachbattle.nl is alle actuele informatie over de wedstrijd op 22 oktober te vinden.