De Nijs heeft WK-kwalificatie al weer binnen, De Maar stapt af op Noorse rotsen

Een adembenemend mooie omgeving met een parcours vol singletracks bezaaid met rotsen waren zaterdag het toneel van de UCI Marathon Series in het Noorse Kvam. Robbert de Nijs en Marc de Maar stonden in de Furusjoen Rundt aan de start, met wisselend succes. De Nijs werd knap zevende en verzekerde zich daarmee van een ticket voor het WK Marathon van 2018, De Maar gaf halverwege de pijp aan Maarten.

“Absoluut een van de lastigste marathons die ik ooit heb gedaan”, zei De Nijs over zijn wedstrijd.  “Op 80% van het rondje kreeg je geen meter cadeau, ook heuvelaf niet. Opperste concentratie was vereist om alle scherpe stenen, wortels en gaten te vermijden en het materiaal heel te houden. De snelheid lag erg laag en het was gigantisch zwaar. Dit is wel echt mountainbiken, bijna alleen maar singletrail en supertechnisch.”

De Nijs reed de eerste 20 kilometer op de vijfde plaats, slechts 40s achter de kopgroep. Dat kan hij niet volhouden. Hij gaf met zijn zevende plek en tijd van 3.42 uur uiteindelijk 13 minuten toe op winnaar Ole Hem uit Noorwegen. 

De Maar beleefde de paden in de prachtige Noorse natuur op een totaal andere manier. “Ik was de enige coureur op een hardtail”, keek hij terug. “Na dertig kilometer moest ik er aan toegeven. Mijn Ghost Lector had geen kans: ik had zo’n pijnlijke fingers, handen, armen en onderrug dat ik wel moest opgeven.”

Het tweetal rijdt komend weekeinde ook nog de UCI Marathonseries in het Zweedse Alingsas, waar De Maar een nieuwe kans heeft om zich bij de beste twintig te rijden (voldoende voor WK-kwalificatie). Ook Tim Smeenge en de redactie van Bikesight.nl zijn daar aanwezig.

Related posts

Na ‘carrièreswitch’ laat De Nijs in Saarschleifen meteen zien wat hij in zijn mars heeft

by Juul van Loon
7 jaar ago

BBC wordt toch NK marathon, Benelux Cup gaat door

by Juul van Loon
7 jaar ago

UMS Alingsas: De Nijs knap tweede, WK-kwalificatie De Maar en Bonder

by Juul van Loon
6 jaar ago
Mobiele versie afsluiten