We vergeven het hem zonder ook maar enige twijfel. Na imposante prestaties in de wereldbekermanches van Nove Mesto (achtste) en Albstadt (tweede) was het zondag even geen hosanna met Mathieu van der Poel. De coureur van Beobank-Corendon gaf op in de derde World Cup in Andorra.

Vanaf de derde startplek zakte Van der Poel terug naar ongeveer de 25e plek. Hij begon na twee ronden nog aan een inhaalrace die hem bijna nog de top tien inbracht, maar daarna was het ineens over en gaf hij er de brui aan. “Terwijl ik dacht dat ik mijn ritme had gevonden”, baalde Van der Poel.

De jonge renner dacht aan de hoogte als mogelijke oorzaak. “Het draaide voor geen meter vandaag. Bij de start verzuurde ik vrijwel meteen en ik heb mezelf bewust niet geforceerd.

Becking en Van der Heijden rond plek dertig
Achter Van der Poel kwam Hans Becking als 28e over de meet, net voor Michiel van der Heijden (33e).  De winst ging opnieuw naar Nino Schurter, die nu zijn landgenoot Mathias Fluckiger voorbleef, derde werd de Fransman Jordan Sarrou.

Knappe prestatie Tauber
Bij de elite-vrouwen reed Anne Tauber naar een ijzersterke achtste plek (waarover later meer). Anne Terpstra reed ook prima, en kwam als negentiende over de meet. Voor de tweede keer op rij ging de winst naar Yana Belomoina van het Nederlands CST-Sandd. Ze bleef Annika Langvad en Gunn-Rita Dahle Flesjaa voor.

Vader net buiten de top tien
Bij de belofte-mannen haalde Milan Vader met een twaalfde plek de top tien niet. De winst ging daar naar de Deen Simon Andreassen, op zijn nieuwe Specialized Epic.

Uitslagen World Cup Andorra Vallnord 2017