Oude tijden kondigen de nieuwe aan in Hel van Groesbeek Festival

Een parcours waarop in 1991 eenmalig een wereldbeker werd verreden, en een raceformule die in het verleden erg populair was, maar al een paar jaar niet meer bestond. Oude tijden herleefden afgelopen weekeinde tijdens het nieuwe Hel van Groesbeek Festival. Oude tijden die, gezien het succes van de verschillende wedstrijden, misschien wel de nieuwe aankondigden.

Over het parcours en de locatie kunnen we kort zijn: zoiets zie je niet veel in Nederland. Een echt bosrondje, met lastige afdalingen en dito beklimmingen en een start finish-locatie op een unieke plek met uitzicht over de omgeving. Logistiek zorgde het soms nog voor wat schoonheidsfoutjes, maar hé, daar kreeg je als deelnemer (ook Bikesight.nl stond aan de start) wel heel veel voor terug.

Maar, het belangrijkste winstpunt van de Hel van Groesbeek zat ‘m misschien wel in de terugkeer van het Bergrace-principe, met zijn categorie-onafhankelijke wedstrijden van 75, 105 en 150 minuten. Waar in nationale cross-country-wedstrijden het totale aantal deelnemers misschien niet eens zoveel lager liggen, zijn daar de startvelden per categorie de afgelopen jaren (op uitzonderingen na) naar een dieptepunt gezakt. In Groesbeek, ook gewoon onderdeel van de NL MTB Cup, bleek maar weer eens dat wedstrijden met amateurs, elites en masters bij elkaar (hallo marathons) verrassend leuk zijn. Het is misschien niet het exacte Ei van Columbus om het zo noodlijdende xc-racen er weer bovenop te tillen, maar het verdient in de nabije toekomst wel een verdere test in andere races.

De winnaars 
Tot zover deze kleine analyse, want het ging natuurlijk wel om de koers in in het ‘Grundig Bos’, met de LJC op zaterdag en de senioren op zondag, inclusief een heerlijke retro-race (met oud-bondscoach Leo van Zeeland als deelnemer). De brede, absolute top ontbrak in het hoofdprogramma, maar dat nam niet weg dat er in elke wedstrijd een mooi startveld stond.

De zeges  bij de mannen gingen naar Thijs Zuurbier (voor Gosse van der Meer en Ramon Eikelboom in de 75 minuten), Marc Bouwmeester (voor Sam de Nijs en Jeroen Boelen in de 105 minuten) en Remco Smits (voor Micha Gankema en Roy Beukers in de 150 minuten).

Sterkste vrouwen waren Annemarie Worst (voor Lotte Koopmans en Maaike de Heij in de 75 minuten), Linda ter Beek (voor Kim Bodemann en Marlo Koevoet in de 105 minuten) en Esther van der Burg (voor Laura Gorter en Marquerite de Neve in de 150 minuten).

NSK mountainbike 2017
Daarnaast werden er tijdens de 75 minuten ook de Nederlandse Studentenkampioenschappen verreden. Daar won Thijs Zuurbier voor Randy de Beus (van Team ThijsHendriks.nl-Bikesight!) en Kjell van den Boogert de titel bij de mannen. Lotte Koopmans prolongeerde haar titel bij de vrouwen, door Sanne Tent en Veerle Leenknegt  af te troeven.

Uitslagen Hel van Groesbeek Festival

Related posts

Betsema en Boelen de beste in Honselersdijk

by Juul van Loon
7 jaar ago

ATB-cross: komend seizoen liefst 22 races, start in Hapert

by Juul van Loon
8 jaar ago

‘Masters 3-klassement in bijna definitieve Benelux Cup’

by Juul van Loon
9 jaar ago
Mobiele versie afsluiten