Marc de Maar heeft zich op het nippertje verzekerd van een ticket voor het WK Marathon. De oud-wegprof van Grinta-Bestrating.nl werd zondag vijfde in de UCI Marathonseries in het Portugese Meda, ruim voldoende voor WK-kwalificatie; een plek bij de beste twintig was voldoende geweest.

De wedstrijd werd gewonnen door wereldkampioen Tiago Ferreira, voor de Belg Frans Claeys. De Maar keerde in het wedstrijdcircuit na kaakproblemen, die hem meer dan zes weken aan de kant hielden. “Ik heb nog een gebrek aan vorm, maar ik ben blij met mijn prestatie”, zei hij. “Ik ben op de weg terug, en mooi dat ik mijn WK-ticket binnen heb.”

Met De Maar komt het aantal Nederlanders dat op 25 juni in Singen aan de mondiale titelstrijd mee gaat doen al uit op negen. Roel Verhoeven, Robbert de Nijs, Bart Classens, Jasper Ockeloen, Hans Becking, Bas Peters en Rob van der Werf kwalificeerden zich al eerder via de UCI-Marathonseries, titelkandidaat Mathieu van der Poel (dat kunnen we nu wel zeggen) zal zeer waarschijnlijk door bondscoach Gerben de Knegt worden aangewezen.