Van der Poel klasse apart in eerste rit BeMC, opgave Elferink


Dat hij een alleskunner was, dat wisten we eigenlijk al. Maar tijdens de eerste etappe van de Belgian Mountainbike Challenge (BeMC) in La Roche-en-Ardenne onderstreepte Mathieu van der Poel vrijdag nog maar eens zijn klasse. Hij troefde in de slotfase specialist Sören Nissen af, won de 84 kilometer lange rit met een minuut voorsprong (3.19u) en pakte de eerste leiderstrui van de pittige driedaagse (UCI.S1).

En dan te bedenken dat Van der Poel tussen kilometer tien en twintig te kampen kreeg met een lekke band. “Ik ben terug naar voren gereden en kwam daar te rijden met Nissen en Frans Claes”, keek de Nederlandse veldrijder terug op de rit. “Frans kwam hard ten val en daardoor bleven we met zijn tweeën over. Op de laatste klim (een pittige, steile poekel, red.) heb ik Nissen kunnen lossen. Maar dat was niet gemakkelijk: een paar keer dacht ik dat ik boven was, maar dan draaide hij toch nog weer terug naar boven.”

Achter Van der Poel en Nissen kwam Claes als derde binnen. Nederlands kampioen Jasper Ockeloen reed ook sterk. Hij kwam achter wereldkampioen Tiago Ferreira (vierde), Matthias Leisling en Maarten Wijnants (Lotto.nl-Jumbo) als zevende over de meet. Kevin van Hoovels, Jens Adams en Joris Massaer haalden ook de top tien. Daarnaast waren er top 20-klasseringen voor Rob van der Werf (dertiende), Bas Peters (zestiende) en Roel Verhoeven (negentiende).

Voor Hielke Elferink verliep de eerste etappe niet goed. De Nederlands kampioene voelde zich allesbehalve fit en stapte uit. “Opgeven staat eigenlijk niet in mijn woordenboek”, keek ze terug. “Maar ik had zo’n dag dat het totaal niet liep, dat ik gewoon simpelweg mijn niveau niet haalde. Een beetje het gevoel dat je hebt als je ook net ziek bent geweest. Ik denk dat de zware koersen van de laatste tijd er teveel hebben ingehakt. Daarom is het verstandiger om te herstellen, in plaats van om hier meer kapot te maken.

De etappezege bij de elite-vrouwen ging naar Jeanette Persson, voor Christina Kollman en Jana Crnogorac.

Related posts

Cape Epic: sterk einde Nederlandse toppers

by Juul van Loon
8 jaar ago

Van der Breggen en Nordemann houden stand tussen grote namen

by Juul van Loon
6 jaar ago

Bart Brentjens Challenge: ook ‘funklasse’ voor houders basislicentie

by Juul van Loon
5 jaar ago
Mobiele versie afsluiten