Outsider Buskermolen rijdt op prachtige wijze naar zege in Egmond

Buskermolen solo over de meet: Foto: Le Champion

EGMOND – In de kleedkamer na afloop van AGU Egmond-Pier-Egmond hoorde Jordy Buskermolen de verhalen van de andere wedstrijdrenners een paar keer stilletjes, maar met een glimlach en zichtbaar vol trots aan voordat hij de vraag  ‘Wie heeft er eigenlijk gewonnen’ beantwoorde met ‘ik’. Haast ongepaste bescheidenheid van de renner die dit seizoen laat zien heel veel in zijn mars te hebben. Buskermolen (Strandteam Kees van der Niet) won een van Nederlands meest prestigieuze strandraces namelijk op prachtige wijze. Hij kwam na 36 kilometer, nota bene in de leiderstrui van de KNWU Topcompetitie, solo aan in Egmond.

Aan het gezicht van Buskermolen te zien verbaasde hem dat zelf ook. Voor de inwoner van Kudelstaart, die een zeer sterk en constant seizoen reed, was het zijn eerste zege van het seizoen. En daar was hij heel blij mee. “Na de strand  op-  en afgang bij Castricum had ik een gaatje op mijn medevluchter Joris Blokker”, keek Buskermolen terug op zijn race. “We waren na het keerpunt samen weggereden en ik merkte dat hij net wat minder sterk was dan ik. Ik heb toen besloten om niet te wachten en ben alleen doorgegaan.”

Het zegt veel over de kwaliteit van Buskermolen dat hij vervolgens in zijn eentje het grote peloton voorbleef. Hij kwam na 1.05.33 over de meet en bleef daarmee titelverdediger Timothy Dupont uit België zeventien seconden voor. Medevluchter Blokker haalde nog net de top drie. Daarachter kwam de rest van het peloton kort achter elkaar binnen: Bert van Lerberghe, Piotr Havik, Thijs Zonneveld, Michel Kreder, Rick van Breda, Bram Imming en Ronan van Zandbeek complementeerden de top tien.

Buskermolen ging overigens niet onder de douche in de kleedkamer. Hij deed alleen een vers setje kleren aan, om na de podiumceremonie meteen op de fiets te stappen naar huis, een rit van zestig kilometer. “Ik moet mijn uren toch maken. Dan hoef ik dat morgen niet te doen”, zei hij lachend.

Rooijakkers klopt Kessler bij opgang
Ze won bijna elke wedstrijd waaraan ze dit seizoen meedeed en werd onlangs de eerste Europees kampioene strandacen. Pauliena Rooijakkers maakte bij de vrouwen haar favorietenrol waar. De renster van Invicta reed bij de strandopgang in Egmond weg bij haar medevluchter Nina Kessler en kwam met een kleine voorsprong over de meet.

Rooijakkers zegevierde in haar kersverse Europese kampioenstrui. Foto: Le Champion

Nadat de eerste vrouwen zich tot aan het keerpunt in het grote mannenpeloton konden handhaven reden daarna Rooijakkers, Kessler en Roxanne Knetemann weg. Die laatste moest snel lossen, maar bleef in de strijd om plek drie vervolgens wel Celine van Houtem, Grace Verbeke en Iris Slappendel net voor.

Businessrace: Flexwinkel blijft Theo Schilder ruim voor
In de lokaal zeer prestigieuze businessrace ging de zege naar het sterke blok van Flexwinkel. Zij klopten titelverdediger Theo Schilder Tweewielers, die op hun beurt – met renners van ver buiten de provincie – Salomo Bikes nét voorbleven.

In de businessrace (met aparte start) rijden teams van maximaal acht renners, waarvan van de beste vijf coureurs een klassement worden opgemaakt. Voor Flexwinkel deed de rappe Tino Haakman goede zaken, door de rest van het veld op enkele minuten achterstand te zetten. Het team bestond voor de rest uit Bart Ursum, Peter Koning, Tim Groot en Vincent Spierings. Het verschil met Theo Schilder was meer dan drie minuten. Het verschil tussen de nummer twee en drie: slechts zeven seconden.

Alle uitslagen van Egmond Pier Egmond 2017 zijn hier te bekijken.

Related posts

Jansen toont in Bredene met zege vorm voor NK Strandrace

by Juul van Loon
8 jaar ago

Rockanje krijgt organisatie NK Strandrace

by Juul van Loon
5 jaar ago

Nederlandse titel strandracen voor Jasper Ockeloen en Pauliena Rooijakkers

by Juul van Loon
6 jaar ago
Mobiele versie afsluiten