Elferink na vierde titel op rij: ‘Elk kampioenschap is even mooi’

EIJSDEN – Dat ze ’s lands beste marathonbiker is, dat was al bekend. Maar het dan telkens bekronen met een Nederlandse titel, is niet vanzelfsprekend. Toch laat Hielke Elferink het daar wel op lijken. Zondag werd ze tijdens de Bart Brentjens Challenge voor de vierde keer op rij kampioen op de marathon. “Elk jaar is het anders, maar elke titel is even mooi”, sprak de mountainbiker van Craft Rocky Mountain nadat ze op het podium had gestaan.

Want waar Elferink vorig jaar flink aan de bak moest om Annemiek van Vleuten van zich af te houden, moest ze nu alles geven om wegrenster (en strandracespecialiste) Pauliena Rooijakkers en mede-marathonbiker Karen Brouwer van zich af te houden. “Ik kan die wegrenners nooit zo goed inschatten”, keek Elferink terug. “Maar Pauliena reed in het begin zo hard, terwijl ik me in het eerste uur niet goed voelde. Het is geen excuus, maar ik was sinds woensdag pas echt weer fit. Na de Swiss Epic was ik echt op, voelde ik dat ik pauze nodig had. Maar ik heb me toch nog een keer op kunnen laden voor dit NK.”

Elferink hield stand tegen het beulswerk van Rooijakkers en ook Brouwer kon nog volgen. “Maar toen er veel afdalingen achter elkaar kwamen, moest Pauliena eraf. Volgens mij had ze ook nog pech. Karen wist ik dat ik kon hebben en ze zei ook dat ze al blij was dat ze kon volgen, maar ik was toch zenuwachtig. Elke keer als ik versnelde zat ze toch nog aan het wiel. Ik dacht: die gaat me er straks nog afsprinten.”

Dat gebeurde niet. Na een kilometer of zestig ging het lampje bij de renster van KMC-Fruit to Go uit en daarna bouwde Elferink een comfortabele voorsprong op. Uiteindelijk kwam ze met een tijd van 4.:26u precies vijf minuten voor Brouwer binnen, Rooijakkers volgde twee minuten later. “Toch bleef ik onrustig onderweg. Heb veel omgekeken. Je bent nooit zeker, voor hetzelfde geld rijd je lek.”

De in Zwitserland woonachtige marathonspecialiste is blij dat ze komend seizoen weer in het rood-wit-blauw mag rijden. “Wilde zo graag dit shirtje houden. Maar toch vind ik het jammer dat een aantal xc-rijders er niet bij zijn. Bij de mannen zie je dat de xc-rijders wel de strijd aan gaan met de marathonbikers. Ik hoop echt dat er volgend jaar meer vrouwen meedoen. Ik doe toch ook aan het NK cross-country mee?”

Elferink (451), Brouwer (475) e n Rooijakkers (462) voor de start. Foto: Sportograf.com
Het podium.

Volledige uitslag NK Marathon 2016 Elite-vrouwen 

 

Related posts

Mos na 200km de beste in loodzware Dutch Masters

by Juul van Loon
5 jaar ago

SforZ-cup deelnemers opgelet: cameraverbod in Einruhr

by Juul van Loon
9 jaar ago

Cape Epic: leiders winnen weer, Van der Heijden vijfde

by Juul van Loon
6 jaar ago
Mobiele versie afsluiten