Nederlandse marathontitels voor Ockeloen en Elferink

EIJSDEN – Jasper Ockeloen is zondagmiddag tijdens de Bart Brentjens Challenge Nederlands kampioen op de marathon geworden. De wegrenner van Parkhotel klopte in de straten van Eijsden Marco Minnaard (Wanty-Group) in de sprint. Rudi van Houts (CST-Superior) finishte in misschien wel zijn laatste race als professional als derde. Bij de vrouwen ging de titel voor de vierde opeenvolgende keer (!) naar Hielke Elferink.

Op het kurkdroge parcours van 110 kilometer en 2000 hoogtemeters was het aan kop van de koers lastig om het verschil te maken. Al vroeg ontstond er een omvangrijke kopgroep van meer dan tien renners, die vooral uitdunde omdat coureurs wegvielen met materiaalpech. Zo bleven er in de slotfase vijf renners over, met ook de Belg Ruben Scheire en de na een lekke band teruggekeerde Hans Becking. Op een van de laatste steile beklimmingen reden Ockeloen, Minnaard en Van Houts weg. De laatste, die niet overnam omdat zijn teamgenoot Becking in de achtervolgende groep zat, verloor de aansluiting nadat zijn ketting eraf viel. In de sprint van twee verraste Ockeloen Minnaard door al voor de laatste bocht aan te gaan.

Achter het vijftal finishte een groepje met Robbert de Nijs, Bas Peters en Ramses Bekkenk als zes, zeven en acht, gevolgd door Bram Rood, Roel Verhoeven en Gerben Mos. Bram Tankink, Bart Classens, Frank Beemer – en nu komt ie – ondergetekende maakten de top vijftien van de Challenge (en top veertien van het NK) compleet.

“Ik ben hier superblij mee”, sprak de winnaar nadat hij voor de tweede keer in zijn carrière het rood-wit-blauw om zijn schouders had gekregen; enkele jaren terug werd hij Nederlands eerste kampioen strandrace. “Ik heb hier echt een doel van gemaakt. Goed verkend, overal mensen van de ploeg met wielen. Zo gaaf dat het nu is gelukt.”

Bij de vrouwen moest Elferink (Craft Rocky Mountain)hard werken om haar vierde titel te bemachtigen. In de zware beginfase werd ze flink onder druk gezet door Pauliena Rooijakkers (Parkhotel). Nadat die er doorheen was gezakt, vooral omdat ze in de afdalingen telkens wat gaatjes moest dicht rijden, bleef Elferink over met Karen Brouwer (KMC-Fruit to Go). Die hield tot voorbij de derde verzorging haar wiel, maar daarna kon Nederlands beste marathonbiker toch nog bij haar wegrijden. Rooijakkers kwam nog als derde over de meet.

“Elke titel is speciaal”, zei Elferink. “En ik was na afloop best geëmotioneerd omdat het al de vierde op rij is. Je moet het elke keer toch maar weer doen.”

In de overige categorieën waren de titels voor Niels Boon (Masters 30+), Bart Brentjens (Masters 40+), Paul Timmer (amateurs) en Thom Bonder (beloftes). De volledige uitslagen staan nog niet online. Morgen volgen verdere berichten over het NK Marathon, met uitgebreide interviews met onder andere Rudi van Houts, Jasper Ockeloen en Hielke Elferink.

Related posts

Nederland scoort vier podiumplekken in openingsetappe Costablanca

by Juul van Loon
9 jaar ago

Becking test goede benen tijdens bewogen Andalucia Bike Race

by Juul van Loon
5 jaar ago

Van Zandbeek moet nog wennen op de mountainbike

by Juul van Loon
8 jaar ago
Mobiele versie afsluiten