Becking: gemotiveerd en in vorm, maar onzeker over toekomst

WETTEREN – In de laatste weken van het mountainbikeseizoen ontbreekt het bij Hans Becking niet aan motivatie of vorm. De Nederlands kampioen cross-country is zojuist terug van een gewonnen Epic Israel en leeft nu gefocust toe naar het NK marathon en de Brasil Ride. Maar in het achterhoofd van de coureur van de CST-Superior heerst een gevoel van onzekerheid.

Deze week werd bekend dat zijn teamgenoot Rudi van Houts na een jaar alweer vertrekt bij het team van Bart Brentjens. Hoe de mountainbiketoekomst van Becking eruitziet is ook nog onduidelijk. “Ik weet nog niet of mijn contract verlengd wordt”, legt de in het Belgische Wetteren woonachtige mountainbiker uit. “Per 1 november loopt mijn contract af, maar ik zou graag als professional mijn sport kunnen blijven beoefenen en mee blijven doen op hoog niveau.”

Becking, hier in actie tijdens de Epic Israel, staat het water nog niet aan de lippen, maar hij maakt zich wel zorgen.

Meerdaagsen
Becking is op dit moment de nummer 44 van de wereld en is daarmee beste Nederlander. Hij is al jaren een constante factor in het mountainbiketeam van Brentjens. Dit seizoen werd hij Nederlands kampioen en reed hij korte uitslagen in diverse nationale en internationale UCI-races en toonde hij ook zijn capaciteiten in etapperaces. “Het lijkt me gaaf om me iets meer te kunnen richten op de meerdaagsen, omdat die me goed liggen”, vertelt Becking. “Uiteraard naast een mooi cross-country programma. Ik zou ook graag mijn ervaring delen met de jongere generatie en op die manier mijn steentje bijdragen aan het Nederlandse mountainbiken.”

Epic Israel
Dat Becking goed is in het lange afstandwerk, liet hij zien in de Epic Israel, een driedaagse met etappes van 98, 105 en 62 kilometer. Als vaker vormde Becking een duo met zijn Tsjechische teamgenoot Jiri Novak. “De eerste etappe was niet selectief en finishten we als tweede, kort achter de winnaar”, kijkt Becking terug. “In de tweede rit maakten we het verschil, maar wierpen twee lekke banden ons terug. Gelukkig konden we onze voorsprong net behouden en hem daarna verder uitbreiden. In de laatste rit was het doel te volgen, maar nadat onze concurrenten lek reden hadden we vrij spel voor een nieuwe etappezege.”

Becking geeft zijn ploeg wat tv-tijd tijdens de Epic Israel.

Zorgen
Komende zondag hoopt Becking op het NK de ‘dubbel’ te kunnen pakken. Daarna reist hij naar Brazilië, waar hij het in de Brasil Ride samen met Novak opneemt tegen onder andere Sören Nissen en Luis Pinto en een hele grote groep andere wereldtoppers. Over zijn verdere toekomst hoopt hij snel duidelijkheid te krijgen. “Met het stoppen van enkele grote teams (o.a. Multivan-Merida, red.) wordt het voor alle toppers steeds lastiger om je brood ermee te verdienen”, vertelt Becking. “Ik maak me sowieso zorgen om de mountainbikesport in Nederland. Er zijn minder deelnemers dan vroeger. Er wordt veel geroepen, maar er is weinig verandering. Het enige dat ik kan doen is zoveel mee proberen te doen aan de races die er in ons land zijn.”

Becking, hier in actie tijdens de Epic Israel, staat het water nog niet aan de lippen, maar hij maakt zich wel zorgen.

 

Related posts

WK: goud voor Zwitserland, Nederland met Van der Poel naar plek negen

by Juul van Loon
5 jaar ago

Becking toont goede vorm met dertiende plek in Haiming

by Juul van Loon
7 jaar ago

Vader en Tauber soleren naar zege in Eupen

by Juul van Loon
6 jaar ago
Mobiele versie afsluiten