SITTARD – Hij begon aan de laatste manche in Sittard met twee punten voorsprong op nummer twee Frank Beemer en hield daar nul punten van over, maar toch is David Nordemann zondag eindwinnaar geworden van de Pearl Izumi Cup.  Een zesde plek achter winnaar Milan Vader was precies genoeg voor de coureur van Stappenbelt Specialized, die volgend jaar voor het team van Bart Brentjens gaat rijden.

Nordemann boekte in zijn eerste jaar als belofterenner een ietwat gelukkig, maar zeer mooie zege in het eindklassement van de Pearl Izumi Cup. Foto: Erik van den Boogert
Nordemann boekte in zijn eerste jaar als belofterenner een ietwat gelukkig, maar zeer mooie zege in het eindklassement van de Pearl Izumi Cup. Foto: Erik van den Boogert

Veel rekenen
Twee coureurs die na zeven manches eindigen met een puntentotaal van 510: je kunt het vooraf niet verzinnen. Beemer (Habitat) leek vooraf de beste papieren omdat hij vanwege het missen van een race een slechter schrapresultaat had dan Nordemann en er in de laatste manche 1,5 keer zoveel punten te verdienen waren dan in de reguliere races. Nordemann werd echter vanaf verschillende kanten gered: Beemer had te kampen met pech en werd daardoor slechts tiende. In principe zou dat voldoende zijn om Nordemann te passeren, maar laatstgenoemde kreeg in tegenstelling tot zijn belager 35 punten (5 per start) bonus omdat hij aan elke wedstrijd deelnam. De twee kwamen daardoor allebei uit op 510 punten. Omdat bij een gelijke stand het resultaat van de laatste race doorslaggevend is, ging de eindzege naar Nordemann. Snappen we ‘m nog? Een ding is zeker: Nordemann boekte in zijn nog jonge carrière – hij is pas eerstejaars belofte – een prachtig resultaat in een klassement voor elites.

Soms is sport hard: Beemer had de eindzege voor het grijpen, maar had een pechvolle laatste manche.
Soms is sport hard: Beemer had de eindzege voor het grijpen, maar had een pechvolle laatste manche.

Vader sterk
Belofterenner Vader verraste in op zijn thuisparcours enkele doorgewinterde elite-coureurs. Hij finishte voor Sebastian Carabin, Erik Groen, Hans Becking (in voorbereiding op enkele meerdaagse marathons), Jens Schuermans, Nordemann, Rudi van Houts, Kevin van Hoovels (vooraf ook nog kanshebber op de eindzege), Erno Mcrae en Beemer.

Worst verdiende eindwinnares
Bij de vrouwen was het vooraf ook nog spannend om de eindzege, maar met winst in de race liet Annemarie Worst er geen twijfel over bestaan wie over het gehele seizoen de beste was. Ze haalde het met 655 punten voor Sophie von Berswordt (589) en Britt van den Boogert (571). In de laatste manche kreeg Worst Denise Betsema en Lotte Koopmans mee op het podium.

Het podium van Pearl Izumi Cup bij de elite-vrouwen. Foto: Erik van den Boogert
Het podium van Pearl Izumi Cup bij de elite-vrouwen. Foto: Erik van den Boogert

Overige winnaars
De overwinningen in de overige categorieën in de laatste wedstrijd op het Watersley-parcours gingen naar Marc Bouwmeester (junioren), Emiline Detilleux (junior-vrouwen), Arno van Duyse (nieuwelingen), Zoë Mulder (nieuweling-meisjes),  Gody Jacobs (masters 30+), Gerrit Delfosse (masters 40+), Ronny Geerts (masters 50+) en Andy Joris (amateurs).

De eindzeges in de Pearl Izumi Cup waren voor Bouwmeester (junioren), Lotte van Thillo (junior-vrouwen), Mick van Dijke (nieuwelingen), Mulder (nieuweling-meisjes), Davy Huygens (masters 30+), Tempst (masters 40+),  Geerts (masters 50+) en Joris (amateurs).

Zoe Mulder, eindwinnares nieuweling-meisjes. Foto: Erik van den Boogert
Zoe Mulder, eindwinnares nieuweling-meisjes. Foto: Erik van den Boogert