Wegprof Lindeman wint in Grafschaft: “Niveau is hoog”

GRAFSCHAFT – Een weekendje weg met zijn broer resulteerde voor Bert-Jan Lindeman in een mooie overwinning. De coureur van Lotto.nl-Jumbo, afgelopen juli nog 94e in de Tour de France, schreef in Grafschaft de SKS Sauerland Marathon op zijn naam. Op een pas net inelkaar gezette Specialized hardtail met Lauf-vork raffelde Lindeman de 109 kilometer en 2900 hoogtemeters af in 4.06, een minuut sneller dan nummer twee Peter Hermann uit Duitsland.

“Ik heb mijn fiets gisteren pas voor het eerst kort getest”, zei Lindeman toen hij in de Schutzenhalle in het Duitse gehuchtje op de prijsuitreiking aan het wachten was. “Ik merkte ook wel dat ik technisch te kort kwam op de snelle gravel-afdalingen. Voordat ik definitief wegreed had ik het bergop al een keer of vijf, zes geprobeerd, maar telkens kwamen ze terug.”

De kopgroep waarin Lindeman reed dunde onder zijn tempo steeds verder uit, uiteindelijk konden Hermann en nummer drie Ben Zwiehoff (4.15) de Nederlander het langste volgen. “Ik vond het niveau hoog”, zei de winnaar van de zevende etappe van de Vuelta in 2015. “Ik moest er hard voor werken. Het is ook totaal anders dan een wegwedstrijd. Bij een marathon als dit rij je vanaf het begin af tegen je omslagpunt aan, tot het einde. Bij een wegwedstrijd gaat het eerste en laatste uur hard, maar daartussen niet.”

Meedoen aan een mountainbikemarathon mag van de ploegleiding van Lotto.nl-Jumbo. “Maar ze hebben het eigenlijk liever niet. Daarom nam ik bergaf ook niet teveel risico. Ik moet in zo’n wedstrijd niet onderuit gaan. Maar ik vind het leuk om te doen. Als ik de kans krijg doe ik in oktober mee aan het NK. Ik denk dat het lastig wordt om mee te doen om de prijzen, maar het lijkt me wel gaaf om te proberen.”

Lindeman was niet de enige Nederlander die in de prijzen viel. Bij de vrouwen was Karen Brouwer van KMC-Fruit to Go met 5.03 oppermachtig en werd Ramona Plett (5.27) tweede. Bij de mannen pakte Maarten Janssen met 4.30 een tweede plek bij de Senioren-1 en een zesde plek overall. Op de halve marathon (59km) ging de zege naar de Duitser Mathias Frohn, voor Marco Intravaia en het jonge Britse talent Lomas Wefing. Roy Peters finishte als vijfde overall.

Brouwer vorig jaar in Grafschaft. (wegens technische problemen is het niet mogelijk om actuele foto’s te plaatsen).

 Alle uitslagen SKS Sauerland Marathon Grafschaft 2016

Related posts

Elferink ‘leeg en kapot’ na slechte dag

by Juul van Loon
7 jaar ago

Van Houts alleen verder na opgave zieke Hermida

by Juul van Loon
9 jaar ago

Trans Schwarzwald: Elferink tweede, De Nijs haakt lang aan

by Juul van Loon
7 jaar ago
Mobiele versie afsluiten