Wegprof De Maar kiest volledig voor mtb-marathons

BARCELONA – Dat horen we graag! Wielrenner Marc de Maar (32) gaat zich vanaf 2017 volledig richten op een carrière in het mountainbiken en dan specifiek het rijden van MTB marathons. Dat meldt zijn management SEG op Facebook.

De in Barcelona woonachtige de Maar tekende in 2015 een contract voor twee jaar bij de Nederlandse pro-continentale formatie Roompot – Oranje Peloton, waar hij het rijden op de weg combineerde met een aantal wedstrijden op de MTB. Nu maakt de Maar de keuze om volledig van discipline te veranderen.

“Mijn ervaringen op de MTB en dan specifiek op het onderdeel marathons hebben mij het geloof gegeven dat ik in staat moet zijn de internationale top in deze discipline te bereiken”, legt De Maar uit. “Na een mooie carrière op de weg heb ik het gevoel dat ik nu aan een volgend hoofdstuk kan beginnen. De uitdaging om weer helemaal van nul iets op te bouwen heb ik nodig, zoals ik dat eerder al deed toen ik in 2010 vertrok naar een Amerikaanse ploeg en uitkwam voor Curacao. Ik vind het voor mijzelf en Roompot – Oranje Peloton ontzettend jammer dat dit seizoen is mislukt door blessures (De Maar brak, na eerder uitgeschakeld te zijn met een knieblessure, deze week zijn sleutelbeen in de Ronde van Burgos, red.) maar deze nieuwe stap geeft me zeer veel energie voor de toekomst. Ik zal wellicht nog op de weg uitkomen, maar dan alleen met oog op het mountainbiken.’’

De Maar eindigde vorig jaar zonder specifieke voorbereiding als 18e op het Europees kampioenschap marathon in het Duitse Singen. Verder wist hij meerdere keer top 5 te rijden in een UCI MTB Serie Marathon wedstrijd, wat een aantal ploegen is opgevallen. ”We hopen op korte termijn kenbaar te maken voor welke MTB ploeg ik volgend jaar zal uitkomen. De gesprekken lopen en zijn positief. Ik kijk vooral naar de structuur van de ploeg, er moet ambitie zijn om met mij door te groeien. Ik wil naar de wereldtop in de marathon en in de juiste omgeving moet dat mogelijk zijn.”

De Maar begon zijn weg carrière in 2006 bij Rabobank. In 2010 vertrok hij naar het Amerikaanse United – Healthcare, waar hij een volledig seizoen in de UCI America Tour uitkwam. In 2011 tekende hij bij de Quickstep formatie van Patrick Lefevere, om in 2012 weer terug te keren naar het Amerikaanse United-Healtcare waar hij tot 2014 verbleef. Sinds vorig jaar staat hij onder contract bij Roompot – Oranje Peloton, waar hij jammer genoeg door blessures niet de rol heeft kunnen spelen waarvoor hij was aangetrokken.

Zijn belangrijkste overwinningen op de weg: Pan Amerikaanse Spelen, Mexico – Goud op wegrit (Namens Nederlandse Antillen), etappe Tour of Norway en een etappe in de Tour of Britain. Daarnaast wist hij zes prof wedstrijden te winnen in Amerika en het Caribische kampioenschap namens Curacao.

Related posts

Eerste editie 6 uur van ‘t Zand op 12 september

by Juul van Loon
8 jaar ago

Sterk downhillen levert Elferink eerste zege op in Riva

by Juul van Loon
6 jaar ago

De Bruijn officieus Nederlands kampioen 24 uursrace

by Juul van Loon
8 jaar ago
Mobiele versie afsluiten