NOVE MESTO – Een wisselende dag voor de Nederlandse equipe op het WK mountainbike in Nove Mesto. Waar bij de beloftes Milan Vader en David Nordemann een sterke race bekroonden met respectievelijk een 8ste en 30ste plek, haalde Anne Terpstra bij de elite-vrouwen de streep niet. De Nederlands kampioene had een offday en gaf na twee ronden op.

Vader en Nordemann bewaarden allebei het beste voor het laatst. Vader kon zijn tempo tot de streep volhouden, reed in de laatste ronde de zevende tijd en klom daardoor nog de top tien binnen. Nordemann begon door zijn startpositie in het achterveld, maar werkte zich zeer knap naar voren. De debutant van Stappenbelt Specialized werd vervolgens teruggeworpen door een lekke band maar vocht zich opnieuw naar voren.  Pas in de laatste ronde kwam hij helemaal los: Nordemann reed toen zijn snelste rondetijd, de twaalfde van het veld.

vaderekegopromotion
Vader in actie in mei, op het EK.

Terpstra lag na de startlus nog 22e, maar verloor in de eerste ronde twaalf plekken. Ze gaf er vervolgens de brui aan. Bij de elite-vrouwen ging de wereldtitel naar Annika Langvad. Zij bleef de Amerikaanse Lea Davison en de Canadese Emily Batty voor. Topfavoriete Jolanda Neff finishte slechts als achtste.

Bij de beloftes pakte de Nieuw-Zeelander Samuel Gaze het goud. Hij troefde de Fransman Victor Koretzky en de Zwitser Marcel Guerinni af.

Uitslagen belofte mannen en elite vrouwen WK Nove Mesto