Belgen domineren goed gevuld elite-veld in Landgraaf

LANDGRAAF – Extreme modder op zaterdag en wat daar van overbleef op zondag tekenden de eerste Nederlandse manche van de Pearl Izumi Cup, afgelopen weekeinde in Landgraaf. Dat weerhield veel mountainbikers niet om naar Zuid-Limburg af te reizen. Van een goed gevuld startveld bij de elite-heren was uiteindelijk de Belg Jonas de Backer de sterktse, voor zijn landgenoot Ruben Scheire. Hans Becking (CST-Superior) was op de derde plek de beste Nederlander.

beckinglandgraafvandenboogert
Becking gefocust richting de derde plek. Foto: Erik van den Boogert

Ook in de rest van de top tien waren onze zuiderburen in de overhand, met Bart de Vocht (vierde), Jens Schuermans (vijfde), Kevin van Hoovels (zevende), Quinten Hermans (achtste) en Wout Hermans (tiende). Milan Vader (zesde) en Frank Beemer (negende) waren de enige overige landgenoten in de top tien, waar onder meer Thijs van Amerongen (elfde), David Nordeman (dertiende), Kjell van den Boogert (veertiende) en Perry van den Bos (vijftiende) dicht tegenaan zaten.

Becking had vrede met zijn derde plek, zo vlak voor het wereldkampioenschap in Nove Mesto. “Ik had geen goede benen, daarmee derde worden is prima”, sprak de coureur, die samen met Rudi van Houts en Michiel van der Heijden ons land in Tsjechië vertegenwoordigt bij de elite-heren. Milan Vader, hij start op het WK bij de beloftes, verloor in Landgraaf wat tijd met een lekke band. Beemer – hij is niet geselecteerd door bondscoach Tim Heemskerk – had moeite met de omstandigheden. “Ik heb gewoon te weinig power voor zo’n zwaar en modderig parcours”, zei hij.

Het was zoeken naar het juiste spoor in Landgraaf. Foto: Erik van den Boogert

Elite-vrouwen
Bij de elite-vrouwen poetste Annemarie Worst de nare smaak van een slecht verlopen Bundesliga-race in Heubach weg. De mountainbikester van MijnBad-Liv boekte een mooie overwinning, door de dit seizoen in uitstekende vorm verkerende Denise Betsema voor te blijven. Derde werd Sophie von Berswordt. Dat podium had er anders uitgezien, als Britt van den Boogert vlak voor de finish geen lekke band had gehad. De renster van Craft-Ten Tusscher moest vanaf tweede positie niet alleen Betsema en Von Berswordt voorbijlaten, maar ook de uiteindelijk nummer vier Lizzy Witlox.

Betsema, Worst en Von Berswordt op het podium. Foto: Erik van den Boogert

Jeugd-categorieën
Marc Bouwmeester liet bij de junioren nog maar eens zien dat hij in die categorie op dit moment de beste Nederlander is. Hij won zondag voor Jens Dekker en de Belg Valentin Remondet. Manon Bakker eiste de zege voor zich op bij de junior-vrouwen, door Lorena Peterman en Kiki van Asselt voor te blijven. De nieuwelingen-jongens reden al op zaterdag en die wedstrijd leverde een één-tweetje op voor de Zeeuwse tweeling Mick (eerste) en Tim (tweede) van Dijke. De Belg Clement Horny completeerde het podium. Bij de nieuwelingen-meisjes won de Belgische Pasquine van der Mouten, voor Zoë Mulder en Daphne de Vries.

Van Asselt pakt de kopstart bij de junior-vrouwen. Foto: Erik van den Boogert

Amateur-categorieën
In zeer natte omstandigheden was de Belg Gody Jacobs zaterdag de beste bij de Masters 30+, door de Nederlandse oud-profcrosser Eddy van IJzendoorn af te troeven. Derde werd Patrick Vermeire. Bij de veertigplussers stonden Gerrit Delfosse, Kurt Tempst en John Soenen samen op geheel Belgisch podium, met Maikel Govaarts op de vierde plek als de beste Nederlander. Ronny Geerts klopte Frans Viveen en Peter Meerburg bij de Masters 50+ en bij de amateurs won Sami Malfiet, voor Wim Mertens en Hielke Heijs.

Alle uitslagen van de Pearl Izumi Cup in Landgraaf zijn hier en hier te bekijken.

Related posts

Materiaalproblemen kosten Van der Heijden uitslag in Zwitsers ‘mudfest’ (video)

by Juul van Loon
7 jaar ago

Groen wint voor het eerst in het rood-wit-blauw

by Juul van Loon
5 jaar ago

UCI-ranking: ‘Olympische plek’ voor Nederlandse vrouwen

by Juul van Loon
8 jaar ago
Mobiele versie afsluiten