LA BRESSE – De Nederlandse mountainbikers kwamen er dit weekeinde niet aan te pas in de World Cup mountainbike in La Bresse. De van een gezichtsblessure herstellende Rudi van Houts boekte het beste resultaat met een voor hem teleurstellende 36e plaats. Frank Beemer werd 60e, Hans Becking haalde vanwege gezondheidsredenen de finish niet en Mathieu van der Poel (91e) en Erik Groen (96e) werden door de 80-procentregel voortijdig uit koers gehaald.

Lichtpuntje bij de mannen was het rijden van Michiel van der Heijden. De Nederlands kampioen van Scott-Odlo finishte weliswaar één plek achter Van Houts, maar deed dat na een zeer solide opmars. Dankzij constante rondetijden klom hij langzaam maar zeker op van plek 61 tot plek 37. Goed voor het vertrouwen van Van der Heijden, die – zo vertelde hij vorige week aan Bikesight.nl – al het hele seizoen kampt met rugproblemen.

“De ene week gaat het goed, de andere week niet”, zei Van der Heijden na zijn 53e plek in Albstadt. “Ik heb een MRI-scan laten maken en er zit vocht in een spier onder de ribben en boven de heupen. Dat zwelt telkens op, waardoor alle kracht naar mijn rug gaat en niet naar mijn benen. Het lijkt erop dat overbelasting de oorzaak is, maar dat kan bijna niet door training komen. Mijn trainingsarbeid is al jaren hetzelfde. Het lijkt me eerder in mijn positie op mijn fiets te zitten en dat daardoor spieren compenseren.

Van der Heijden werkt hard aan een oplossing. In La Bresse ging het dus goed. “Het resultaat is nog niet helemaal hoe ik het wil zien, maar het gaat de juiste kant op.”

vanderheijdenlabresse
Van der Heijden in stijl op een van de steile afdalingen in La Bresse. Foto: Lynn Sigel/EGO-Promotion

Omdat Van der Poel ver verwijderd bleef van de 6e plek, gaat er definitief maar één Nederlandse mountainbiker naar de Olympische Spelen. Op Rudi van Houts na heeft geen enkele coureur aan de eisen van het NOCNSF voldaan.

De World Cup werd gewonnen door thuisrijder Julien Absalon. De klassieke strijd met zijn rivaal Nino Schurter bleef uit, omdat de Zwitser twee keer lek reed. Daardoor kreeg de wedstrijd een compleet Frans podium, met op de tweede plek Maxime Marotte en op de derde plek Victor Koretzky. Schurter werd wel nog vierde, voor Jaroslav Kulhavy. De Tsjech lijkt met het naderende WK in zijn geboorteland weer in goede vorm te komen.

Belofte-mannen
Bij de belofte-mannen ging Milan Vader – vorige week nog vijfde in Albstadt – niet van start. De coureur van KNWU Team MTB brak in de training zijn pols. Daardoor was David Nordemann (Stappenbelt-Specialized) de enige Nederlander aan de start. In zijn debuutrace in de wereldbeker moest Nordemann op plek 118 starten. Het smalle en technische parcours zorgde ervoor dat de eerstejaars belofte niet verder kon opklimmen dan de 75e plek.

Alle uitslagen World Cup La Bresse