RHENS – Meer dan 150 Nederlandse mountainbikers trokken dit weekeinde naar het kleine Duitse plaatsje Rhens (ten zuiden van Koblenz) voor de openingsmanche van de Sforz-Continental MTB Marathoncup. Toch ging in de Canyon Rhein Hunsrück MTB Marathon de Duitsers Gerrit Rosenkranz met de zege aan de haal op het koningsnummer, de 80 kilometer. Hij werd op het podium echter wel vergezeld door de Nederlanders Bas Peters (winnaar 40+) en Ronan van Zandbeek (winnaar mannen). 

Na 80 kilometer, 2200 hoogtemeters en ‘maar’ 3 uur en 18 minuten koers gaf Peters een minuutje toe op Rosenkranz, voor Van Zandbeek was de achterstand ruim drie minuten. De Nederlands kampioen deed het daarmee een stuk beter dan een dag eerder in Willingen, waar hij niet fit was en koos voor de middellange afstand. “Ik was nu nog niet honderd procent fit, maar het ging wel oké”, zei Van Zandbeek na zijn derde plek in Rhens.

petersclassensrhens
Peters op weg naar de tweede plek. Foto: Paul Classens

De drie reden lang samen op het mooie, maar modderige parcours langs de Rijn. Pas in de laatste 15 kilometer viel de beslissing. “Bergaf waren ze zeker beter”, ging Van Zandbeek verder. “Ik  haddgeen topbenen bergop, maar op de rechte stukken had ik wel vertrouwen. Ik ben een paar keer gelost en na een afdaling door een wijngaard lag ik ver achter. Het stuk erna reed ik echter mijn eigen tempo en kwam ik toch vrij gemakkelijk terug. Toen dacht ik nog te kunnen winnen, maar dat zat er niet in.”

Op de 80 kilometer waren er verder podium podiumplekken voor Ramses Bekkenk (4e overal, 2e Senioren 2), Jan Weevers (25e overall, 1e senioren 3) en Dirk Keijnemans (83 overall, 1e senioren 4).

Halve marathon
Op de halve marathon (50 kiloemter) hoefde Stijn Appel (Alcmaria Victrix) maar net zijn meerdere te erkennen in de sterke Duitser Mathias Frohn. Na ruim 2 uur koers, waarin de twee een tijd in een kopgroep van vijf reden, was het verschil op de meet 18 seconden. Appel pakte wel de zege bij de Heren. Daarnaast stonden ook Edwin Geerdink (5e overall, 2e Senioren 1), Arno Gouweleeuw (7e overall, 1e Senioren 2) en Jan Broekhof (186e overall, 3e Senioren 4) op het erepodium. Bij de vrouwen finishte Reza Hormes-Ravenstijn als 3e overall en 1e bij de Seniorinnen.

De volledige uitslag van de MTB marathon in Rhens zijn hier te bekijken, de eerste klassementen van de Sforz-Continental MTB Marathoncup zijn binnenkort hier te vinden.

rhensfoto
Kleinschalig, maar goed, mooi en gezellig: de Rhein Hunsrück Marathon in Rhens.