ALBSTADT – Toen hij noodgedwongen moest afstappen, moest hij vechten tegen de tranen. Begrijpelijk: Marc Bouwmeester reed afgelopen zaterdag in de UCI Junior Series in Albstadt ijzersterk en was op weg naar een plek in de top tien, toen materiaalpech roet in het eten gooide.

“Mijn ketting is twee keer gebroken”, keek de coureur van MijnBad-Giant op zijn wedstrijd terug. “De eerste keer was het bij de materiaalpost en kon het nog gemaakt worden, maar de tweede keer was het over en uit. Echt heel erg balen.”

Voor Bouwmeester waren de druiven extra zuur, omdat hij op weg leek naar definitieve kwalificatie voor het WK. Omdat hij eerder dit seizoen in Italië al in de top twaalf eindigde van een manche in de Junior Series, was een herhaling van die prestatie daarvoor voldoende.  “De vorm is goed”, zei Bouwmeester. “Ik was bezig aan een opmars. Na driekwartier koers reed ik op plek dertien met een groep van vier renners op tien seconden voor me. Zo jammer dat ik niet heb kunnen laten zien waar toe ik in staat ben.”

20160521_164319
Bouwmeester (centraal) werkte zich in het grote veld gestaag naar voren. Foto: Bikesight.nl

Bouwmeester heeft er echter nog steeds vertrouwen dat hij het WK kan halen. “Er zijn nog wel een paar grote koersen waar ik kan laten zien dat ik het WK waard ben, maar hopelijk heb ik nu al aangetoond wat ik in mijn mars heb.”

Door het uitvallen van Bouwmeester eindigde de jonge veldrijder Jens Dekker als beste Nederlander. Ook hij werkte zich een weg naar voren in het gigantische juniorenveld van meer dan 150 renners en kwam als achttiende over de streep in een race die werd gewonnen door de Amerikaan Christopher Blevins. Bij de vrouwen leverde Julia Boschker dezelfde prestatie als Dekker. Ze scoorden daarmee allebei drie punten voor klassement van de UCI Junior Series.