CAIRNS – De eerste wereldbeker van het seizoen is een prooi geworden voor Nino Schurter. De Zwitserse wereldkampioen klopte in het Australische Cairns de twee Fransozen Maxime Marotte en Julien Absalon. Achter de strijd om de zege was Michiel van der Heijden de beste Nederlander. De teamgenoot van Schurter bij Scott-Odlo kwam als 21e over de streep.

heijdenschurter
Schurter (rechts) en Van der Heijden (midden) samen met Jenny Rissveds tijdens een handtekeningensessie voor de World Cup. Foto: Michielvanderheijden.com

Van der Heijden startte net buiten de top veertig, reed zich snel de top dertig in en werkte zich daarna langzaam een weg naar voren. Hij reed even in de top twintig, maar gaf in de slotfase nog twee plekken toe. “Ik ben hier tevreden mee”, zei de Nederlands kampioen. “Ik ging voor de top zestien. Ik heb daar de hele race dicht tegen aangezeten. Dat het niet lukt is even zuur, maar ik heb wel de hele race alles kunnen geven en daar ben ik blij mee. Vorig jaar lukte dat door blessures telkens niet. Nu heb ik een stuk beter gevoel. De volgende wereldbeker ga ik voor verbetering.”

Van der Poel
De wedstrijd in Cairns was ook het debuut van Mathieu van der Poel op het hoogste mtb-podium. De voormalig wereldkampioen veldrijden startte in het achterveld, maar kwam na twee ronden al de top dertig binnen. Een ronde voor het einde lag hij 28e, maar een langzame laatste ronde kostte hem nog zes plekken: 32e.

Korte reportage NOS

Strijd om de zege
Voorin reed Schurter lang samen met Mathias Fluckiger en Marotte. Fluckiger werd in de slotfase nog gepasseerd door de op achterstand geraakte Absalon; Schurter vocht met Marotte om de zege en besliste dat duel met een paar seconden voorsprong in zijn voordeel.

Elite-vrouwen
Bij de vrouwen won de Deense Annika Langvad voor Linda Indergand (Zwitserland) en Rebecca Henderson (Australië). Anne Terpstra, de enige Nederlandse deelnemer, kwam op twaalf minuten achterstand als 39e over de streep. Ze was daarmee een van de laatste coureurs die niet werd gelapt.

Belofte-mannen
De beste Nederlandse prestatie werd geleverd door Milan Vader. De coureur van KNWU Team MTB miste bij de beloftes het podium op het haar na. Vader kwam na een sterke race als zesde over de streep in een wedstrijd die werd gewonnen door de Nieuw-Zeelander Samuel Gaze. Gaze finishte voor Romain Seigle en Titouan Carod. Ook Sebastian Fini Carstensen (CST-Superior) en Gioele Bertolini zaten nog voor Vader, wiens rondetijden niet veel langzamer waren dan die van Van der Poel.

Uitslagen UCI World Cup Cairns

Elite-mannen
Elite-vrouwen
Belofte-mannen
Belofte-vrouwen