Cape Epic: sterk einde Nederlandse toppers
MEERENDAL – Een etappezege, één tweede plek en twee keer een vierde plek. De Nederlandse toppers zijn zondag de Cape Epic sterk geëindigd. Naast de ‘bijna vanzelfsprekende’ etappezege van Bart Brentjens en zijn Braziliaanse teamgenoot Abraao Azevedo bij de Masters, was er in die categorie ook opnieuw een podiumplek voor Maikel Govaarts en John van de Wouw van Van de Haterd MTB.

Brentjens en Azevedo bekroonden een ijzersterke Epic met hun derde eindzege op rij. Ondanks pech in de eerste rit in lijn had het duo van CST-Superior in het eindklassement van de Masters bijna een uur voorsprong op de Zuid-Afrikanen Nic White en Adrian Enthoven. Mede dankzij hun sterke laatste rit – ze gaven na 3,5 uur koers slechts drie minuten toe op Brentjens en Azevedo – werden Govaarts en Adriaan in de overall-rangschikking vijfde.

Het podium van de laatste rit bij de Masters, met links Govaarts en Van de Wouw, centraal Azevedo en Brentjens. Foto: CST-Superior

Moedige laatste etappe Van Houts en Becking
De laatste rit bij de elite-mannen was een race op het scherpste van de snede met een bloedstollend einde, met daarin een actieve rol voor Hans Becking en Rudi van Houts, die voor ‘het maken van de koers’ na afloop de Hotspot-prijs kregen. Van Houts en Becking probeerden meerdere keren te ontsnappen uit de grote groep der favorieten, maar werden telkens teruggehaald. In de razendsnelle laatste kilometers konden ze net niet mee met de drie teams die elkaar in de laatste kilometers het leven op een prachtige wijze zuur maakten om de etappezege. Het tweetal van CST-Superior kwam achter het gevecht op twee minuten achterstand als vierde over de streep.

De laatste etappezege ging naar Henrique Avancini en Manuel Fumic, die met een inspanning uit hun tenen de twee teams van Vaude voorbleven. De eindzege van Karl Platt en Urs Huber – vijfde in de laatste rit – kwam niet meer in gevaar. Zij wonnen de Cape Epic met bijna een kwartier voorsprong op Mathias Pfommer en Nicola Rohrbach en meer dan 25 minuten op Samuele Porro en Damiano Ferraro. Becking en Van Houts, die door veel pech in de eerste etappe niet meer meededen om de hoogste plekken in het klassement, werden dertiende.

De laatste de beste voor Elferink
Voor Hielke Elferink eindigde een wisselvallige Cape Epic met een mooi hoogtepunt. De Nederlands marathonkampioene werd samen met haar Duitse partner Elisabeth Brandau vierde in de laatste rit, hun beste prestatie van alle acht dagen. Het duo, uitkomend voor Meerendal Wine Estate, had om de beurt een slechte dag, waarbij voor Elferink in het tweede deel zwaar had. In de slot-etappe hervond ze zich echter, waardoor met slechts vier minuten achterstand op etappewinnaars Sabine Spitz en Yana Belomoina over de meet kwamen.

De eindzege bij de vrouwen ging naar Ariane Kleinhans en Annika Langvad, voor Spits en Belomoina en Sally Bigham en Adelheid Morath. Elferink en Brandau werden zesde.

Alle eindresultaten van de Cape Epic zijn hier te bekijken.

Related posts

Transalp: Nederlanders gaan de strijd aan in sterk deelnemersveld

by Juul van Loon
5 jaar ago

De Nijs verliest kostbare punten in UCI Marathonseries

by Juul van Loon
5 jaar ago

Becking en Carstensen doen volop mee voor podium Brasil Ride

by Juul van Loon
6 jaar ago
Mobiele versie afsluiten