De Graaff neemt op NK marathon revanche in stijl

EIJSDEN – Zijn titel in de cross-country raakte hij afgelopen zomer tot zijn frustratie kwijt aan Eddy van IJzendoorn. Zondag nam Christian de Graaff revanche tijdens het NK Marathon in Eijsden. Dat deed de Masters 30+-renner in stijl. Hij was met overmacht de beste en de enige niet elite-coureur die de 109 kilometer binnen de vier uur aflegde (3:59:56). Hij bleef daarmee Patrick de Laat (4.06) en Nick van den Heuvel (4.09) ruim voor, terwijl de man die hem de xc-titel afhandig maakte niet in het spel voorkwam.

degraaffnkmarathonmartwarnier
Een verbeten gezicht, maar De Graaff zit in De Voerstreek wel nog in de kopgroep. Foto: Mart Warnier

“Ik ben goed ziek geweest van het verliezen van de trui in Zoetermeer”, sprak De Graaff nadat hij op het podium had gestaan. “Ik ben blij dat ik nu de marathontitel heb gepakt.”

De Graaff ging tijdens de Bart Brentjens Challenge ijzersterk van start. In de eerste kilometers door de Belgische Voerstreek reed hij zelfs in de kopgroep. “Na 20 kilometer dacht ik: misschien is het beter om ze te laten gaan. Toen heb ik mijn benen stil gehouden en me terug laten zakken naar het tweede groepje. Toen ik daar geen Masters zag, wist ik wel dat ik goed lag in de wedstrijd.”

De mountainbiker uit Woudrichem had vervolgens geluk dat hardrijders Ramses Bekkenk en Robby de Bock ook terugvielen uit de kopgroep. “Die twee hielden de gang er goed in”, zei De Graaff. “Maar na zestig kilometer kreeg ik kramp en daarna werd het op elke beklimming overleven. We sloten echter nog aan bij het groepje voor plek 8 algemeen, maar in de slotfase moest ik er met volledige kramp af, maar ook De Bock (een Belg, red.) loste. Met hem ben ik samen naar de streep gereden, samen hebben we nog Thijs Zuurbier (Nederlands beloftekampioen, red.) opgeraapt.”

Zoals hij het zelf omschreef: hij finishte niet ’tussen de pannekoeken’. “Ik verbaasde me ook wel hoe goed ik me kon handhaven. Toch ben ik nooit honderd procent zeker van mijn zaak geweest. Je kunt door kramp altijd gigantisch geparkeerd komen te staan. Ik heb de laatste periode ook wel naar het NK toegewerkt. Heb op vakantie in Zwitserland een paar goede duurtrainingen af kunnen werken en ook de Benelux-cup in Luxemburg laten schieten om nog wat extra uren te maken. Dat heeft goed uitgepakt.”

Sowieso twijfelt De Graaff of hij volgend seizoen zich nog wel volledig op de cross-country zal richten, zoals hij de laatste jaren wel deed. “Ik zit er al langer aan te denken om meer marathons te gaan rijden. Deze trui is dan wel een mooie extra stimulans.”

Related posts

‘Hercules’ bedwingt pechduivel het beste en pakt vijfde NK-titel 40+

by Juul van Loon
7 jaar ago

KNWU na enquête: lagere kosten, meer wedstrijden, landelijke marathoncup

by Juul van Loon
6 jaar ago

Reijnhout schrijft geschiedenis met zege in loodzware Drenthe200

by Juul van Loon
8 jaar ago
Mobiele versie afsluiten