Benelux Cup stevent in veel categorieën af op spannende finale

LANDGRAAF – Nu Apeldoorn van de kalender is verdwenen was Landgraaf afgelopen weekeinde de op één na laatste manche in de Pearl Izumi Benelux Cup. Omdat bij de laatste wedstrijd in Esch-sur-Alzette anderhalf keer zoveel punten zijn te verdienen (150 voor de winnaar, in plaats van 100) is in nog geen enkele categorie het eindklassement al beslist. 

In veel klassementen is het nog razend spannend. Zoals bij de Masters 40+, waar Maikel Govaarts (Merida-Bassa) zaterdag de leiderstrui verspeelde aan Kurt Tempst. Govaarts werd 45 seconden achter de nieuwe leider en anderhalve minuut voor Peter Douha tweede. Het verschil tussen hem en Tempst is nu slechts 8 punten. “Mooi dat we zo aan elkaar gewaagd zijn”, zei Govaarts naderhand. “Ik had vandaag geen topbenen, maar heel ver reed Kurt niet weg. Ik ben wat lang achter Douha blijven hangen in de beginfase. Had ik eerder geprobeerde de jump te maken, had ik misschien nog mee kunnen doen om de overwinning.”

Kurt Tempst, geflankeerd door Maikel Govaarts, Peter Douha en ‘Miss Merida’. Foto: Bikesight.nl

Bij de vijftigplussers won Frans Viveen bij zijn eerste deelname aan de Benelux-Cup dit seizoen. Door de afwezigheid van klassementsleider Ronny Geerts maken daar ook onder andere Claude Dervaux en Jan Rademaker nog kans op de eindzege. Bij de Masters 30+ mag  Christian de Graaff (vierde in Landgraaf) nog een klein beetje hopen op winst in de cup, maar Jimmy Tielens (vijfde zege in Landgraaf) staat al meer dan honderd punten voor op de nummer drie, die ook nog vijftig punten achter staat op nummer twee Gerrit Delfosse.

Met zijn derde plek in de zesde manche, achter Niels Dervaux en Roel van der Stegen, heeft Marc Bouwmeester de strijd om de eindzege bij de junioren ook nieuw leven ingeblazen. Bouwmeester staat nu tweede en moet in Luxemburg vijf punten goed maken op de Belg Stijn Siemons. In de drukbezette nieuwelingen-categorie is Tim van Dijke door zijn DNS in Landgraaf de leiding kwijt aan Carlo van den Berg, zijn teamgenoot bij Merida-Bassa. Ook Timo Kielich en Bruno van Duyse, de winnaar van zaterdag, zijn nog kanshebbers op de eindzege.

In de vrouwen-categorieën stoomt Didi de Vries af op de winst bij de junioren. Ze won dit weekeinde haar vijfde manche en lijkt niet meer te achterhalen door Charlotte de Graaf, die na haar derde plek nu 115 punten achterstaat. Bij de nieuwelingen kan het nog wel eens spannend gaan worden tussen Zoë Mulder en Julia Boschker. Boschker won in Landgraaf voor de vijfde keer. Mulder (een zege, maar wel zes podiumplekken) staat omdat Boschker een race miste wel veertig punten voor.

De Belg Michiel Bonneux is bij de Amateurs vrij zeker van de eindzege. Hij staat na zijn zege van zaterdag 119 punten voor op de nummer twee van dit weekend en het klassement, Raymond van de Kruisweg.

Het minst spannend is het echter bij de elite-vrouwen. Daar moet het wel heel raar lopen wil Annemarie Worst (147 punten voorsprong op Laura Turpijn) de eindzege niet op haar naam schrijven. Bij de elite-mannen is het daarentegen allesbehalve beslist. Nieuwe klassementsleider Jeroen Boelen staat negen punten voor op de Belg Nick de Vries. Nummer drie Bart de Vocht staat maar tien punten achter de coureur van Betch.nl-Superior.

Alle klassementen van de Pearl Izumi Benelux Cup zijn hier te bekijken.

Related posts

BeMC: Becking laat ‘VDP’ snel gaan, maar pakt ‘m nog bijna terug

by Juul van Loon
4 jaar ago

Van der Poel op pole-position: ‘ik vergat de pijn’

by Juul van Loon
5 jaar ago

Sterk einde levert Elferink vierde plek op in Ironbike Ischgl

by Juul van Loon
7 jaar ago
Mobiele versie afsluiten