SCHLADMING – Toen de rookwolken van een hectische klimtijdrit waren opgetrokken stond Tony Longo zondag op het hoogste treedje van het podium van de Alpentour Trophy. De Italiaan legde de 14 kilometer en 1100 hoogtemeters, met flink wat passages van boven de 20%, af in 52 minuten en 53 seconden en dat bleek nét genoeg om Alban Lakata (53.17) voorbij te steken. Het verschil na vier dagen, 198 kilometer en bijna 9000 hoogtemeters: 1 seconde.

De etappewinst ging verrassend naar de Italiaan Damiano Ferraro, hij bleef Longo op zijn beurt maar één seconde voor. De grootste pechvogel van de dag was de Oostenrijker Daniel Geismayr. Hij begon in het skistadion in Schladming in de leiderstrui als allerlaatste aan de tijdrit, maar op de eerste bijzonder steile kilometer – tegen de skipiste op – reed de coureur van Centurion-Vaude zijn ketting kapot. Mede daardoor kon ook de Belg Roel Paulissen (derde) het eindpodium halen.

csm_TonyLongo_OverallWinner_AlpentourTrophy2015_DSC_3913bySportograf_ff30435324
Tony Longo tijdens de afsluitende klimtijdrit. Foto: Sportograf

In het klimgeweld van de bijzonder sterk bezette Oostenrijkse UCI S1-race eindigde Hans Becking ijzersterk. De mountainbiker van Betch.nl-Superior werd in de klimtijdrit tiende op nog geen 2,5 minuut en klom daarmee nog twee plekken in het klassement. Becking eindigde daardoor als achttiende en verdient daarmee 20 UCI-punten. Bas Peters werd in de algemene rangschikking 35e, Robbert de Nijs 66e en Jesper Slik 76e.

Elite-vrouwen
Na drie zeges van eindwinnares Sally Bigham werd bij de elite-vrouwen de klimtijdrit verrassend een prooi voor de Braziliaanse Isabella Lacerda. De Nederlandse deelneemsters sloten degelijk af: Hielke Elferink werd 8e, Anne Terpstra 9e, Britt van den Boogert 14e en Annemarie Worst 16e. Alle vier konden ze een mooi aantal UCI-punten aan hun totaal toevoegen. Elferink werd overall 8e, Terpstra 10e, Van den Boogert 15e en Worst 19e.

Overige klasses
In de sportklasse 2 (30+) finishte Maarten Janssen (Sforz Racingteam) op een tweede plek in het algemene klassement, achter de ongenaakbare winnaar Petr Taticek uit Tsjechië. Janssen begon prima, had een wat mindere tweede dag maar nestelde zich na een ijzersterke derde etappe met een kleine marge voorsprong op de tweede plek in het klassement. In de afsluitende tijdrit had Janssen aan een vierde plek voldoende om die marge te behouden.

Bij de sportklasse-vrouwen werd Linja de Jonge derde. Alle uitslagen van de Alpentour Trophy zijn hier te bekijken.