SCHLADMING – Na een bijzonder spannende laatste afdaling heeft de Belg Roel Paulissen de tweede rit in de Alpentour Trophy gewonnen. Hij bleef op de steile skihelling in het Oostenrijkse dorp zijn vijf medevluchters na net iets meer dan twee uur een een kwartier koers een paar seconde voor. De Griek Ilias Periklis kwam als tweede binnen, derde werd de Oostenrijker Daniel Geismayr (Centurion-Vaude), vierde de Zwitser Urs Huber (Bulls) en vijfde de Italiaan Tony Longo (Bianchi).

csm_RoelPaulissen_1SC_8242-1_byReginaStanger_bf9bbc1a71
Roel Paulissen met in het wiel de rest van de kopgroep op de laatste beklimming. Foto: Regina Stanger

De gisteren hard gevallen klassementsleider Leonardo Paez maakte ook deel uit van de kopgroep, ging in de laatste afdaling opnieuw onderuit, nam een stuk lint mee naar beneden maar behield wel – op het nippertje, de leiderstrui.

paezjulianawisataalpentour
Paez opnieuw gehavend over de streep. Foto: Juliana Wisata

Beste Nederlander werd voor de tweede dag op rij Hans Becking. Na zijn lekke band en bijbehorend tijdverlies in de eerste rit had de coureur van Betch.nl-Superior een prima dag waaraan hij, zoals hij zelf na afloop aangaf, een goed gevoel overhield. Becking, die in de Alpentour is om zijn vorm terug te vinden, gaf met zijn tijd van 2 uur en 21 minuten iets meer dan vijf minuten toe op Paulissen en staat nu 20e in het algemene klassement. Net binnen de 2 uur en 30 minuten finishte Bas Peters als 37e, Robbert de Nijs (2.40u) werd 65e.

Bij de vrouwen was Hielke Elferink opnieuw de beste Nederlandse. Na een spannende strijd en flink wat positiewisselingen met onder andere Alice Pirard en Anne Terpstra werd de mountainbikester van Rent a Plant/Cannondale achtste in de daguitslag, op zeventien minuten van de ‘Alpenspecialiste’ Sally Bigham. Terpstra finishte net boven de 3 uur op plek tien. In de algemene rangschikking staat Elferink nu zevende, Terpstra elfde.

Morgen is de koninginnerit in de Alpentour Trophy, over bijna zeventig kilometer en net geen drieduizend hoogtemeters. De etappe begint met een 25 klimmende kilometers richting de Dachstein Nordwand.