Van der Werf rijdt de boel op een hoop bij Montferland Marathon

‘S-HEERENBERG – De MTB Marathon tijdens het Wielerfestival Montferland: een prima georganiseerde, afwisselende en snelle wedstrijd met een groot aantal lastige kuitenbijters. Het is daardoor ook een zware marathon, waar je door de vele wind voordeel hebt van een groepje. Op Rob van der Werf, winnaar van de 105 kilometer, stond deze zaterdag echter geen maat. Hij reed in zijn eentje de boel op een hoop en kwam in ‘s-Heerenberg solo over de streep.

Zijn voorsprong op nummer twee Thom Bonder (Klaucke) na 3 uur en 45 minuten koers: bijna vijf minuten. Nummer drie Thijs Zonneveld (Theo Schilder) finishte weer drie minuten daarachter. Met zijn zege verstevigde Van der Werf zijn leidende positie in de SforZ MTB Marathoncup, waar deze wedstrijd de derde manche van was.

Van der Werf reed na anderhalve ronde nog in een kopgroep van vijf renners. “Ik dacht, ik schud eens een keer aan de boom en kijk wie er dan meekan”, haalde de coureur van Backdraft MTB Team de race terug. “Dat bleek niemand te zijn. Het was eigenlijk niet gepland, maar ik ben maar doorgereden. Het ging wel lekker ja. Wel jammer dat de echte Nederlandse marathontop hier ontbrak. Ik vind dat je erbij moet zijn als er in Nederland zo’n wedstrijd als dit wordt georganiseerd.”

Van der Werf voert de kopgroep aan. In zijn wiel Bonder, in het laatste wiel de latere nummer drie Thijs Zonneveld. Foto: Ben van Reeden

Bij de vrouwen was op de lange afstand de zege voor Karen Brouwer. De marathonspecialiste van KMC-Mitsubishi is dit jaar haast onverslaanbaar in het langere werk. Brouwer finishte met voorsprong van bijna een half uur op  Marjon Kappé en bijna een uur op Ramona van Ede. Bij de veertigplussers ging Berry Hollander (Noordbikers) met de zege aan de haal. Hij rekende in de eindsprint af met Nard Clabbers (SforZ Racingteam). Mike van de Wouw finishte kort daarachter als derde.

70 kilometer
Was het op de 105 kilometer lange wedstrijd (3 rondes van 35 kilometer) al snel duidelijk wie zou gaan winnen, bij de koers over twee rondes (70 kilometer) was het tot op de laatste meters spannend. Al vroeg in de koers vonden Tim Smeenge (Klaucke) en Nick van den Heuvel (Nederlands marathonkampioen Masters 30+) elkaar. De twee reden tot het einde samen, waarna Smeenge na minder dan 2,5 uur de wedstrijd in de eindsprint naar zich toehaalde.

Het podium bij de zeventig kilometer. Foto: Bikesight.nl

“We hebben goed samengewerkt”, zei Smeenge. “Ik was twee bidons verloren en heb zelfs van Nick nog een nieuwe gekregen. Daar wil ik hem ook voor bedanken. We hebben het niet afgesproken om tot het einde bijelkaar te blijven. De verschillen waren echter niet groot, dus met zijn tweeën waren we in het voordeel.”

“Ik had hier graag gewonnen”, sprak Van den Heuvel. “Want ik woon hier dichtbij. Maar ik kan mezelf niets verwijten en ben in de eindsprint op waarde geklopt. Ik ben dus blij met deze tweede plek.”

Smeenge won ook al de 70 kilometer van de Hel van Groesbeek. “Dat marathonwerk ligt me wel”, analyseerde de belofterenner. “Vorig jaar ging het tijdens het NK Marathon ook goed, maar toen reed ik helaas al vroeg werk. Ik zou ook wel een keer wat buitenlandse marathons willen rijden, want langer klimmen gaat me vaak wel goed af. Ik richt me echter eerst op het NK cross-country.  Daarna gaan mijn pijlen weer op het NK Marathon.”

Achter het goed samenwerkende tweetal hing Patrick de Laat op het vinkentouw. Hij kwam een paar keer dichtbij, maar vond de aansluiting net niet. “Ik had wel iemand in mijn wiel, maar die kon niet overnemen”, sprak de nummer drie van de dag.  “Ik moest het dus helemaal alleen doen. Op de laatste lange zandklim was ik er bijna bij, maar toen hadden zij net wat voordeel met het inhalen van een achterblijver. Toen was ik gezien.”

Op de 70 kilometer ging bij de vrouwen de zege naar Laura Turpijn (SBJ Biketeam), voor Kirsten Peetoom (SforZ Racingteam) en Jessica Glasbergen. Jos Kaal won op deze afstand bij de veertigplussers, door Mark Baudoin en Giorgio Renleo voor te blijven.

Alle uitslagen van het Wielerfestival Montferland zijn hier te bekijken.

Related posts

Trans Schwarzwald: Elferink weer tweede, pech houdt De Nijs uit top 20

by Juul van Loon
7 jaar ago

Beemer bekroont mooie solo in Hondsrug Classic

by Juul van Loon
7 jaar ago

Tweehonderd kilometer Masters of MTB krijgt tweede editie

by Juul van Loon
6 jaar ago
Mobiele versie afsluiten