Tauber leert zelfs tijdens gewonnen race nog bij

SITTARD – Ze is schaatster van origine en komt pas net kijken in het wedstrijdcircuit. De entree van Anne Tauber is in de mountainbikewereld echter niet onopgemerkt gebleven. Afgelopen zondag won de renster van VisscherHolland – dinsdag wordt ze twintig – haar eerste mountainbikerace ooit. In de MTB Trophy Sittard-Geleen bleef ze Annemarie Worst (Giant) en Lizzy Witlox (SBJ Biketeam) voor. “Ik ben er nog steeds van aan het nagenieten”, laat ze weten. 

Tauber is bezig aan een grote ontdekkingsreis in een voor haar relatief nieuwe sport. Ze leert veel bij, ook tijdens haar winnende race. “Ik was bij de start niet heel erg snel weg”, haalt ze de de wedstrijd terug. “Annemarie was snel weg en ook Lizzy was nog voor me bij de eerste singletrack in het bos. Ik moest heel flink doortrappen om uiteindelijk in Annemarie haar wiel te komen. Toen ik daar eenmaal zat ging het heel lekker. We werkte een beetje samen. Annemarie heeft veel ervaring en daardoor kon ik gedurende de wedstrijd wel wat van haar leren. Heel erg leuk.”

Tauber in actie in Nieuwkuijk, afgelopen april. Foto: Erik van den Boogert

Ze kwam er tijdens de wedstrijd echter ook achter dat ze over een goed stel benen beschikte. “Ik heb de laatste ronde gekeken waar ik het beste kon demarreren. We hadden met z’n tweeën een voorsprong van anderhalve minuut op Lizzy en hadden dus beide niet zo veel te verliezen. Op het laatste gedeelte van de klim ben ik Annemarie voorbij gestoken en heb ik alles gegeven om een gaatje te slaan. Toen ik achterom keek zag ik dat dat was gelukt.”

Tauber kwam met ongeveer twintig seconden over de streep en boekte zo haar eerste zege op de mountainbike. “Vorig jaar heb ik een stuk of acht races gereden”, legt ze uit. “Maar dit jaar is pas mijn eerste volledige seizoen. Ik heb in het verleden veel aan langebaanschaatsen gedaan en ben me afgelopen winter meer gaan richten op het marathonschaatsen. Dat is een erg mooie combinatie met het mountainbiken. Als schaatser moet je in de zomer sowieso veel op de fiets zitten, maar ik heb in het verleden al gemerkt dat intervallen op de mountainbike nu eenmaal een stuk leuker zijn dan op de racefiets.”

Nu neemt Tauber de sport echt serieus. Ze ging al met de Nederlandse selectie naar een UCI-race in Engeland en is van plan om alle Europese wereldbekers te rijden. “Ik maak heel snel vorderingen en dat maakt het heel leuk. Elke training en wedstrijd leer ik bij. Ik heb veel minder ervaring dan veel andere meiden en daarom is het mooi om bijvoorbeeld bij Annemarie in het wiel te zitten. Ik merk echter dat ik wel een goede basisconditie heb, en daarin niet zo veel onder doe voor de rest. Het lijkt ook wel veel op marathonschaatsen. Dat is ook veel interval, door het demarreren.”

Komend weekend is al de eerste wereldbeker in het Tsjechische Nove Mesto. “Die parcoursen zijn een stuk technische dan dat ik gewend ben. Ik heb er daarom juist nog meer zin in. Dan kan ik namelijk veel leren. Ik ga er lekker van genieten. Maar het is ook wel spannend, hoor.”

Uitslag MTB Trophy Sittard-Geleen Elite-vrouwen

1 Anne Tauber ORANJEWOUD 6
2 Annemarie Worst NUNSPEET 2
3 Lizzy Witlox EINDHOVEN 23
4 Reza Hormes-Ravenstijn WIJCHEN 42
5 Manon van Hees BERG EN DAL 32
6 Moran Tel-Paz ZICHRON YAAKOV 45
7 Linja de Jonge OOSTERHESSELEN 41
8 Daniëlle Sluijter RIJSWIJK ZH 25
9 Simone Cornelisse MIDDELBURG 26
10 Lisanne Bouwmeester APELDOORN 17

Volledige uitslag

Related posts

MTB Awards voor Tauber, Van der Poel, Nordemann en Van Boven

by Juul van Loon
6 jaar ago

EK: Van Houts beste Nederlander, geen extra Olympische kwalificaties

by Juul van Loon
7 jaar ago

Van der Heijden en Bouwmeester nipt in top twintig Swiss Cup

by Juul van Loon
6 jaar ago
Mobiele versie afsluiten