Worst verbaast zichzelf in spannende vrouwenrace

NIEUWKUIJK – Het was een grote reclame voor het mountainbiken: de vrouwenwedstrijd van de Pearl Izumi Benelux-Cup in Nieuwkuijk. En dat was niet alleen omdat winnares Marianne Vos de nodige aandacht genereerde. Achter én regelmatig zelfs voor ‘s werelds beste wielrenster van de afgelopen jaren lieten de Nederlandse mountainbikesters zien uit het goede hout te zijn gesneden.

Een van de opvallendste prestaties kwam op naam te staan van Annemarie Worst. De pas 19-jarige renster van Giant pakte brutaal een kopstart en reed vervolgens vrijwel de hele wedstrijd samen met Vos en Nederlands kampioene Anne Terpstra. Daarbij schuwde de jonge mountainbikester het kopwerk niet. “Ik verbaasde mezelf ook wel een beetje”, zei de uiteindelijke nummer drie na haar knappe race.

Worst brutaal aan de leiding, voor Terpstra en Vos. Foto: Bikesight.nl

“Ik dacht: ik probeer snel te starten”, keek ze verder terug. “Ik had meteen een gaatje, maar besloot maar even te wachten. Geweldig om met Marianne in de groep te zitten. Heb er zelfs regelmatig voorgezeten, mooi toch? Weet je, ik kan wel in haar wiel gaan zitten en afwachten, maar daar leer je ook niks van. En daarbij: dan komt de rest ook terug en dat wilde ik niet. Nu moest ik de laatste ronde lossen en als ik meer had geprofiteerd had ik er misschien bij kunnen blijven. Maja, als je het niet probeert, lukt het nooit.”

De derde plek achter Vos en Terpstra was al de tweede knappe prestatie van Worst in het nog prille seizoen. Twee weken terug won ze in Berlicum. “Toen had ik ook een kopstart, en heb ik niemand meer terug gezien. Het rare is dat ik in de week daarvoor ziek was, en ook afgelopen week niet fit was. Maar ik heb deze winter een hele goede basis gelegd en daar kan ik dan blijkbaar op terugvallen. Ben er in ieder geval erg blij mee.”

Veel publieke belangstelling in Nieuwkuijk. Foto: Bikesight.nl

Terpstra kon Vos tot in de laatste meters volgen. Pas in de eindsprint moest ze haar rivale laten gaan. Een klein half uurtje na haar race overheerste nog het teleurstellende gevoel bij de mountainbikester van Habitat. “Ik krijg toch een kans om Marianne te kloppen”, vertelde ze. “En je wilt altijd winnen. Daarom baal ik toch wel een beetje. Maar aan de andere kant: ik weet dat ik er alles uitgehaald heb en er niets meer inzat. Ik denk dat ik tevreden mag zijn.”

Dat mag Terpstra zeker als ze haar race vergelijkt met die van twee seizoenen geleden. Toen deed Vos ook mee en gaf Terpstra drie minuten op haar toe. “Daaraan zie je wel dat ik stappen vooruit heb gemaakt. Ik voel me ook goed. Heb een lekkere winter gedraaid en ben het seizoen voor mijn gevoel goed begonnen op Cyprus. Het was alleen vandaag wel een grote omschakeling naar het vlakke werk. Heb het wel zwaar gehad.”

Achter het strijdende drietal vochten een tiental dames een spannende strijd om de overige plekken in de top tien. De verrassend sterk rijdende Anne Tauber (19) hield lang stand op plek vier, maar renster van VisscherHolland – schaatster van origine – moest in de slotfase een plek toegeven aan Laura Turpijn. De meervoudig Nederlands kampioene had een moeizame start, reed van achteruit naar een omvangrijke groep met onder andere Petra Mermans, Hielke Elferink, Laura van Regenmortel, Alice Pirard en Karen Brouwer. Turpijn reed die groep voorbij, haalde de Oostenrijkse nummer vijf Lisa Mitterbauer in en finishte uiteindelijk niet eens heel ver achter de top drie.

Ook Marlo Koevoet maakte een sterke opmars. De 19-jarige Nederlands juniorenkampioene kwam na een ronde als veertiende door, maar vocht zich in navolging van Turpijn op naar plek zes, net achter Tauber.

Tauber wordt op de hielen gezeten, en later voorbij gereden, door Laura Turpijn. Foto: Bikesight.nl

Uitslag Pearl Izumi Benelux Cup Elite/belofte-vrouwen

1 Marianne Vos MEEUWEN 1
2 Anne Terpstra APELDOORN 30
3 Annemarie Worst NUNSPEET 35
4 Laura Turpijn BEUNINGEN 32
5 Anne Tauber ORANJEWOUD 28
6 Marlo Koevoet WIJCHEN 16
7 Lisa Mitterbauer SEEHAM 20
8 Hielke Elferink FREIBURG 12
9 Petra Mermans RETIE 18
10 Laura van Regenmortel ANNA PAULOWNA 24
11 Alice Pirard GENT 39
12 Karen Brouwer HAARLEM 9
13 Majlen Mueller WUPPERTAL 21
14 Inne Bertels KASTERLEE 5
15 Nele Van Maldeghem PULDERBOS 17
16 Linda ter Beek BAD BENTHEIM 3
17 Britt van den Boogert MIDDELAAR 7
18 Lizzy Witlox EINDHOVEN 34
19 Marquerite de Neve MIDDELBURG 22
20 Nicoletta de Jager ZEIST 14

Volledige uitslag

Related posts

Rudi van Houts naar mountainbiketeam Brentjens

by Juul van Loon
8 jaar ago

Boelen, Bodemann en Bassa winnaars eerste NL MTB Cup

by Juul van Loon
6 jaar ago

MTB Awards voor Tauber, Van der Poel, Nordemann en Van Boven

by Juul van Loon
6 jaar ago
Mobiele versie afsluiten