Sterke uitslag Becking en Scholten in Sherwood Pines

SHERWOOD PINES – Hans Becking en Wiebe Scholten hebben zich zondag in de top tien genesteld van de UCI C1-race in het Britse Sherwood Pines. Becking (Betch.nl-Superior) miste het podium maar net (vierde), Scholten (KNWU Team MTB) werd in zijn eerste race als elite-belofte verdienstelijk tiende overall en als derde U23-coureur. Milan Vader (KNWU Team MTB) streed om een plek bij de beste vijf, maar werd door een lekke band teruggeworpen en werd vijftiende, Robbert de Nijs (Flexwinkel) finishte op plek 22. De race werd gewonnen door de Belg Ruben Scheire van het Nederlands Habitat Mountainbiketeam.

Bandenkeuze
De deelnemers aan de zwaarbezette wedstrijd in het kader van de British National XC-series kregen te maken met zware omstandigheden door de vele regenval. “Vlak voor de start werd het echter droog”, blikte Becking terug op de wedstrijd. “Daardoor werd het ineens glijmodder in plaats van alleen nattigheid. Ik maakte de verkeerde keuze in mijn voorband en heb daardoor de eerste drie rondes tegen mezelf gevochten. Ik verloor in elke bocht meters en moest op de rechte stukken weer terug komen.”

Becking kwam samen met de Belg Kevin van Hoovels in een groepje te rijden dat streed voor de derde plek. “Samen reden we bijna nog naar nummer twee (de Brit David Fletcher), maar in de laatste ronde moest ik Kevin laten gaan. De benen zijn goed en dit is een fijne bevestiging.”

Een modderige Scholten na de finish.

Eerste UCI-punten
Scholten was erg tevreden met zijn race én zijn eerste UCI-punten. “Ik heb meteen de smaak te pakken”, sprak de 18-jarige mountainbiker trots.

De protegé van bondscoach Tim Heemskerk merkte bij zijn debuut bij ‘de grote mannen’ meteen verschil. “De races zijn een stuk langer. Bij de junioren reed ik meestal alleen en nu meer in een groep, waardoor de tactiek ook belangrijk wordt. Het doel was om goed te starten en vervolgens in het wiel gaan zitten op de lange stukken tegen de wind.”

Daarin slaagde Scholten niet helemaal. “Door een matige start reed ik juist van groep naar groep. Het was een zwaar rondje, niet door klimmen, wel door de modder.”

Pech voor sterke Vader
Tot hij anderhalve ronde voor het einde een lekke band kreeg, was Milan Vader bezig aan een ijzersterke race. De 19-jarige mountainbiker nestelde zich in het begin zelfs even op kop, vond na een paar aanvallen van anderen zijn eigen tempo en reed lang op plek vier. Toen Becking en Hoovels bezig waren aan hun opmars, kon Vader met het tweetal mee.

“k koos ervoor om de fast bird tubes te rijden met heel lage spanning, 1.2 en 1.15 bar”, analyseerde Vader. “Dat gaf mij genoeg grip om bij de start snel naar voor te rijden. Ik was in het voordeel op de technische stukken en ik kon hier goed herstellen. Erg balen dat ik lek reed. Gelukkig kreeg ik een wiel van de Belgische nationale ploeg en kon ik doorrijden. Helaas duurde de wissel wat lang, ik zat erg te klooien met mijn as die helemaal onder de modder zat. Daarna heb ik zo veel mogelijk proberen in te halen. Jammer dat ik niet meer dan 1 UCI-punt heb kunnen pakken. Ik ging voor meer.”

Frustratie bij De Nijs
De Nijs reed een race met vele gezichten. De Noord-Hollander zat bij de chaotische start achter een aantal valpartijen en begon daardoor vanaf de 30ste plek aan een inhaalrace. Dat ging aardig: hij klom in de eerste ronde op naar plek tien. Daarna begonnen de omstandigheden De Nijs parten te spelen.

“Omdat het niet meer regende droogde de modder snel op”, vertel De Nijs op zijn website. “Ik merkte dat ik mijn vermogen steeds slechter kwijt kon en geen snelheid kon houden in de laag plakkerige blubber die inmiddels op driekwart van de ronde 5-10cm diep was. Links en rechts werd ik met 5-10km/h snelheidsverschil gepasseerd door renners die ik in de eerste ronde allemaal in had gehaald en dat was super frustrerend.”

Op de technische passages kon De Nijs volgen, maar op de rechte stukken en vals platte klimmen bleef hij gepasseerd worden. “Normaal is dat een van mijn sterke punten. Ik kwam op bijna acht minuten achterstand binnen. Een flinke achterstand. Daar baal ik van, maar blind staren op deze wedstrijd heeft door de omstandigheden geen zin. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik de stijgende lijn te pakken heb.”

Zege voor Michiels
Bij de vrouwen was de overwinning voor de Belgische Githa Michiels (Versluys). Ze bleef de Britse Alice Barnes (Betch.nl-Superior) en de Zwitserse Nathalie Schneitter (Rose Vaujany) voor.

Alle uitslagen Sherwood Pines, reportage British Cycling, foto’s British Cycling.

Related posts

Becking geeft zichzelf in Berlicum mooi verjaardagscadeau

by Juul van Loon
7 jaar ago

Terpstra ook tevreden met sterke XCO-race op EK

by Juul van Loon
7 jaar ago

Wielerfestival Montferland: cross-country volgens Bergrace-principe

by Juul van Loon
7 jaar ago
Mobiele versie afsluiten