Cape Epic: Van Houts/Hermida schuiven op ondanks maagproblemen

WORCESTER – Rudi van Houts en José Hermida hadden in de derde – langste – etappe van de Absa Cape Epic (128km/2300hm) geen superdag, vanwege maagproblemen van de Spanjaard. Desondanks finishte het duo van Multivan-Merida als vierde én schoven ze een plek op in het klassement. Van Houts en Hermida staan nu derde, achter de tot nu toe ongenaakbare Christoph Sauser en Jaroslav Kulhavy. Zij wonnen hun derde etappe op rij.

Ook Hielke Elferink had te kampen met een niet fitte partner. Milena Landtwing voelde zich ziek. Het Nederlands/Duitse duo overleefde de etappe en finishte als zevende. Heel wat beter verging het Bart Brentjens en Abraao Azevedo in de Masters-categorie. Het tweetal van Betch.nl-Superior finishte voor de tweede dag op rij in het kielzog van etappewinnaars Nico Pfitzenmaier en Robert Sim en behielden daarmee hun blauwe leiderstrui.

Handhaven
“José had wat last van zijn maag en daardoor was het voor ons vandaag vooral overleven”, keek Van Houts terug op de derde rit in lijn. “Het was een dag met lange snelle stukken afgewisseld met pittige klimmen en wat los zand. Dan wil je niet alleen komen te zitten.”

Dat gebeurde ook niet.  Van Houts en Hermida kwamen op nog geen 3,5 minuut van de etappewinnaars binnen. Net voor hun finishten Robert Mennen en Jeremiah Bishop (Topeak-Ergon 2). Alban Lakata en Kristian Hynek finishten op een halve minuut achterstand van Sauser en Kulhavy als tweede. Van Houts: “Ik heb José nog nooit zo lang zien afzien, maar we hielden stand. Mooi dat we ook nog een plek zijn opgeschoven in het klassement.”

Van Houts en Hermida. “Ik heb José nog nooit zo lang zien afzien”, aldus de Nederlander.

Overleven
Voor Elferink en Landtwing zat er niets anders op dan de etappe rustig uit te rijden. “We reden echt van post tot post”, stelde de Nederlands marathonkampioene. “Het was geen goede etappe om ziek te zijn. Het was heet, lang en er zaten stukken in met vol tegenwind. We gaan het zien. Hopelijk herstelt Milena en kunnen we morgen verder.”

Elferink en Landtwing staan nog steeds vijfde in het klassement, dat opnieuw aangevoerd wordt door Ariane Kleinhans en Annika Langvad. Het Zwitserse/Deense duo stelde na hun tijdstraf van gisteren orde op zaken met een nieuwe etappewinst. Sanne van Paassen en Jolien Janssen werden vandaag op anderhalf uur achterstand elfde, en staan nog steeds tiende in het klassement.

Erben!
Dat Erben Wennemars en Rob Harmeling topsporters zijn geweest en dus weten wat afzien is, lieten ze vandaag opnieuw zien. Het tweetal verbeterde zich voor de vierde dag op rij en werd bij de Masters nu veertiende in de etappe. Wennemars en Harmeling, die veertig minuten toegaven op  zijn inmiddels opgeschoven naar de achttiende plek in het klassement.

Alle klassementen en uitslagen Absa Cape Epic 

Related posts

Duitse marathoncup richt ogen op Nederland

by Juul van Loon
8 jaar ago

Ook eigen NK Marathon voor vijftigplussers

by Juul van Loon
7 jaar ago

Zeven Nederlanders starten op EK Marathon: ‘een mooi treintje’

by Juul van Loon
6 jaar ago
Mobiele versie afsluiten