Start van de Cape Epic, spannend slot KNWU Strandraces

KAAPSTAD/CASTRICUM – Een bijzondere mountainbikedag ligt er in het verschiet. Niet alleen gaat zondag in Zuid-Afrika de Cape Epic van start met de proloog, ook is de MTB Strandrace in Castricum toneel van een bijzonder spannend slot van de Lotto KNWU Strandracecompetitie.

Om met die laatste wedstrijd te beginnen: na zes van de zeven races is het verschil tussen klassementsleider Bram Rood (Koga-KMC) en Thijs Zonneveld (Theo Schilder Tweewielers) slechts twee punten: 6087 om 6085. Dat betekent dat morgen in de 40 kilometer lange race van Castricum richting Schoorl en terug elke seconde verschil beslissend is. En met de bonuspunten (100, 50 en 25 voor de top drie) is een podiumplek, uiteraard een betere dan de ander, een garantie voor de eindzege. Ook Ronan van Zandbeek, de nummer drie in het klassement, kan nog winnen. Zijn achterstand op Rood: 56 punten. Zeker met het oog op de bonuspunten geen onmogelijke opgave.

Zonnveld tijdens de strandrace van Noordwijk, met vlak achter hem Van Zandbeek en daar weer achter – met rode helm – Bram Rood. Foto: MTB Noordwijk

Net als bij de mannen is het ook bij de vrouwen nog zeer spannend. Het gat tussen gele-truidraagster Pauliena Rooijakkers en Nina Kessler is slechts vijf punten. Nummer drie Alieke Hoogenboom staat op 150 punten achterstand.

Veel Nederlanders in Cape Epic
Of het op het zuidelijk halfrond de komende week ook zo spannend gaat worden? De kans is groot in de race die gaat over acht dagen, 739 kilometer en 16000 hoogtemeters.  Liefst 39 Nederlanders doen mee, waarvan Rudi van Houts – als altijd rijdend met de Spanjaard José Antonio Hermida – een kanshebber is voor de eindzege.  Daarnaast gaat Bart Brentjens, haast vanzelfsprekend, weer een gooi doen naar de eindzege bij de Masters. Net als vorig jaar is zijn partner de sterke Braziliaan Abraao Azevedo.

Ook een aantal Nederlandse vrouwen kunnen kort gaan eindigen. Nederlands marathonkampioene Hielke Elferink (Rent a plant-Cannondale) verschijnt aan de start met de ijzersterke Zwitserse Milena Landtwing. Daarnaast rijden Sanne van Paassen en Jolien Janssen voor Lovechock-Specialized. Ook een mooie combi: Laura Turpijn en de snelle Duitser Daniel Gathof, die voor goededoelenteam Meerendal in de Mix-categorie uit gaan komen.

Erben!
Van Houts en Hermida zullen in de  ‘Tour de France voor mountainbikers’ in ieder geval genoeg tegenstand gaan krijgen, met Topeak-Ergon (Kristian Hynek en Alban Lakata) en Songo-Specialized (Christoph Sauser/Jaroslav Kulhavy) als topfavorieten. Achter dat geweld gaan twee oud-Nederlandse topsporters hun eerste grote mountainibike-avontuur aan: schaatser Erben Wennemars en wielrenner Rob Harmeling gaan als team Wennemars/Harmeling ongetwijfeld heel veel beleven.

Blijf op de hoogte
Alle starttijden voor de proloog van de Cape Epic zijn hier te bekijken, net als het complete etappeschema. De strandrace van Castricum is morgen hier live te zien. Bekijk vooraf ook nog even de klassementen. De redactie van Bikesight.nl zal, vanuit Tenerife, zo goed mogelijk verslag proberen te doen van alle wedstrijden.

Related posts

Epic Dreamteam: Van der Breggen en Langvad

by Juul van Loon
5 jaar ago

De Nijs zet punt achter professionele mountainbike-carrière

by Juul van Loon
5 jaar ago

Ockeloen ‘niet bewust’ van fout, Minnaard laat oordeel aan KNWU

by Juul van Loon
7 jaar ago
Mobiele versie afsluiten