Erik Dekker wint Koga Beachrace, Zonneveld blijft leider

RENESSE – Erik Dekker is zondagochtend verrassend de winnaar geworden van de Koga MTB Beachrace in Renesse. De oud-wegprof – winnaar van meerdere Tour-etappes – bleef op het Zeeuwse strand Sander Lormans en Henry Kes voor. Thijs Zonneveld finishte in de tweede groep en blijft leider in het Lotto KNWU Strandraceklassement. 

Dekker had voor de 42 kilometer van de vierde race in de strandracecompetitie 1 uur en 13 minuten nodig. Hij won de sprint van een kopgroep waar naast Lormans en Kes ook Ike Groen (vierde), Bram de Waard (vijfde) en Stefan Vreugdenhil  (zesde) deel van uitmaakten. Iets meer dan een halve minuut daarachter finishte de tweede groep, met daarin Sven Broekaart (zevende), Roy Beukers (achtste), Ronan van Zandbeek (negende), Robby de Bock (tiende), Bram Imming (elfde), Arthur Rutte (twaalfde) en klassementsleider Zonneveld (dertiende).

Dekker (rechts) voor de start. Foto: Beet-it

Bocht in strand bepalend
De strandrace in Renesse was weer bijzonder spannend. Op weg naar het keerpunt schudden alle favorieten wel een keer aan de boom, maar het lukte niemand om weg te komen. Zodoende begon een omvangrijke kopgroep van ongeveer dertig renners gezamenlijk aan de terugweg.  Op die terugweg werd gruwelijk hard gereden en het waren Groen, Dekker en Van Zandbeek die als eerste los kwamen van de rest van het inmiddels meer versprokkelde veld. In Koga MTB Beachrace maakt het strand echter een bocht en het was daar waar het misging voor het drietal voorop. Van Zandbeek koos voor een weg langs het water, terwijl de achtervolgers binnendoor staken; een hergroepering was het gevolg.

Op weg naar de streep plaatste Groen een nieuwe aanval. Hij werd achtervolgd en in het zicht van de haven achterhaald door de andere vijf renners uit de uiteindelijke top zes. Van die zes toonde Dekker zich de sterkste. Van Zandbeek en Zonneveld controleerden in de tweede groep en hoefden het gat niet per se te dichten, aangezien Vreugdenhil (vierde in het klassement) de best geklasseerde was.

Klassement
Volgens de eerste voorzichtige berekeningen van Bikesight.nl blijft de top drie van het klassement ongewijzigd Thijs Zonneveld staat nog steeds eerste en Ronan van Zandbeek tweede. Bram Rood – hij werd vandaag vijftiende – lijkt zijn derde plaats te behouden. Vreugdenhil verkleinde het gat op zijn teamgenoot van Koga-KMC wel. Lormans, hij stond elfde, zal een flinke sprong in het klassement maken.

Slik grijpt zege bij de vrouwen
In de vrouwenrace kwam de eerste vier rensters als ‘eenlingen’ over de streep. Rozanne Slik toonde zich met haar tijd van 1.26.41 de sterkste. Ze bleef Alieke Hoogenboom 13 seconden voor. Nina Kessler finishte tien seconden daarachter als derde. Klasssementsleider Pauliena Rooijakkers kwam een kleine minuut achterstand van Slik als vierde over de meet. Rooijakkers blijft wel leider in de Lotto KNWU Strandraces. Door haar derde plek lijkt Kessler de nieuwe nummer twee in zijn; ze wisselt stuivertje met Laura van Regenmortel, die meerdere minuten verspeelde.

Related posts

Tumultueus slot: nipte eindzege Rood, diskwalificatie Rooijakkers

by Juul van Loon
9 jaar ago

Van Zandbeek en Rooijakkers winnen opening Beach Series

by Juul van Loon
8 jaar ago

In oktober eerste Brabantse strandrace ooit

by Juul van Loon
7 jaar ago
Mobiele versie afsluiten