Belg Himpens verslaat Zonneveld in eindsprint Hoek van Holland-Den Helder (video)

DEN HELDER – Maarten Himpens is zondag de onverwachte winnaar geworden van de KMC Beachclassic Hoek van Holland-Den Helder. De 28-jarige Belg klopte na 3 uur en 44 minuten koers de ook al verrassend sterke Thijs Zonneveld in de eindsprint. Himpens en de Amsterdamse  wielerjournalist waren samen overgebleven uit een kopgroep van vier, met daarin ook Tino Haakman en Sven Broekaart.  Door zijn zege in ‘s werelds langste strandrace (130 kilometer) is Himpens ook de eerste leider in het klassement van de Lotto KNWU Strandracecompetitie. Bij de vrouwen ging de zege naar Pauliena Rooijakkers.

Nederlands marathonkampioen Bram Rood was een van de eerste aanvallers van de dag. Hij reed vroeg in de koers een tijdje voorop, maar bij het sluizencomplex in IJmuiden was er weer een grote kopgroep bij elkaar. In die groep vrijwel alle favorieten, waaronder (naast Rood) onder andere Ramses Bekkenk, Ronan van Zandbeek, Bram de Waard, Bram Imming, Sandor Lormans, Robbert de Nijs en Nederlands kampioen Jasper Ockeloen.

De grote kopgroep op een lang elastiek net na Wijk aan Zee. Foto: Beachbiking Nederland.

In de eerste kilometers na de strandopgang bij Wijk aan Zee was het onrustig in de kopgroep en daar maakte Tino Haakman gebruik van. De 41-jarige veldrijder sprong weg en kreeg Himpens mee. Niet veel later vonden Zonneveld en Sven Broekaart de aansluiting. De vier werkten goed samen, maar kregen in eerste instantie niet veel ruimte. Na een paar kilometer groeide de voorsprong echter gestaag naar meer dan een minuut.

Bij de afgang van het strand bij het laatste deel van de Hondsbosche Zeeweering was Broekaart, vorig jaar winnaar van het eindklassement van de Lotte KNWU Strandraces, de eerste die de rol vooraan moest lossen. Zonneveld, Himpens en Haakman reden met zijn drieën weg. Haakman reed echter net voor Callantsoog lek, waardoor Zonneveld en Himpens samen overbleven. Pas in de laatste meters werd die strijd beslist, zoals in onderstaande (crappy) video is te zien.

(Voorlopige) uitslag Hoek van Holland – Den Helder 2014
1. Maarten Himpens
2. Thijs Zonneveld
3. Ronan van Zandbeek
4. Sven Broekaart
5. Jorrit Lind
6. Robby de Bock
7. Henri Kes
8. Bram de Waard
9. Bram Rood
10. Jurgen Vandenbon

Vrouwen
1. Pauliena Rooijakkers
2. Jessica Glasbergen
3. Laura van Regenmortel

Related posts

Annemarie Worst is vereerd met uitverkiezing

by Juul van Loon
10 jaar ago

Klein groepje Nederlanders start in Mont-Sainte-Anne (video)

by Juul van Loon
10 jaar ago

Beemer profiteert van schuivers van even sterke Boelen

by Juul van Loon
10 jaar ago
Mobiele versie afsluiten