Openingsrace Lotto Strandraces wordt zwaarder dan vorig jaar

HOEK VAN HOLLAND – Het strand ligt er op de meeste stukken goed bij, maar toch ziet het er naar uit dat de KMC Beachclassic Hoek van Holland – Den Helder komende zondag een stuk zwaarder wordt dan de editie van vorig jaar. De reden: op veel plekken zijn ze met het strand bezig, waardoor er meer moeilijke passages zijn. “Het zal lastiger worden”, laat strandexpert Tibor Zwaan op verzoek van Bikesight.nl weten.

‘s Werelds langste strandrace (130 kilometer) is voor het tweede seizoen op rij de openingsrace van de Lotto KNWU Strandraces. De wedstrijd zit met meer duizend deelnemers ramvol. Die deelnemers moeten op meerdere plekken extra opletten, stelt Zwaan. “Bij de Zandmotor zal het weer pittig zijn en ook bij Katwijk zijn ze flink bezig. We moeten we denk ik weer een stuk over de boulevard. Het stuk bij Castricum is ook wel weer een lastig. Daar ligt heel fijn schelpachtig zand, wat op het moment mul is.”

De dijk bij Castricum en Petten

Dit jaar is het parcours bij de dijk tussen Castricum en Petten flink veranderd. In plaats van over het bekende fietspad, kunnen de deelnemers nu langer over het strand rijden. Ze zullen de eerste mountainbikers zijn die daar overheen fietsen. “Ik denk dat er daar wel wat gaat gebeuren zondag”, stelt Zwaan. “De weg is daar nog niet echt bekend en als ze ons niet lekker begeleiden dan kan de groep als er nog een groep is misschien wel uit elkaar vallen. Het gedeelte dat ze nu klaar hebben is redelijk te rijden. Maar dan moeten we het strand oversteken naar de duinen. Daar moeten we zeker van de fiets,  omdat daar een flinke duin ligt waar we overheen moeten. Het andere gedeelte is een grote verrassing, omdat we daar nog niet mogen komen.”

Beelden van Hoek van Holland-Den Helder vorig jaar. Die race werd gewonnen door Robbert de Nijs. Foto: Simone Urich.

Bonificatiepunten
Het klassement van de Lotto KNWU Strandracecompetitie wordt dit seizoen bijna hetzelfde opgemaakt als vorig seizoen. Renners verdienen punten aan de hand van hoe hun eigen tijd zich verhoudt ten opzichte van de nummer één. Nieuw dit jaar zijn echter de bonifaciepunten.  “De eerste drie geklasseerde in de uitslag van de wedstrijd (licentiehouders M/V en basisleden M/V) verdient bonificatiepunten. De nummer 1 krijgt 100 punten, de nummer 2- 50 en de nummer 3- 25 punten. Op die manier hopen we dat de strijd tot op het eind spannend is en er volop wordt gestreden om de eerste plaatsen,” stelt de bond op zijn site.

Eneco Hollandse Wind Klassement
Daarnaast heeft de KNWU in Eneco een nieuwe sponsor binnengehaald. De energieleverancier verbindt zijn naam aan het Hollandse Wind Klassement, meldt de wielerbond op zijn site:  “Bij elke wedstrijd wordt er een uitslag opgemaakt van de snelste rijders over een stuk tegenwind, ongeacht licentiehouder of basislid. Voor de start van de wedstrijd maakt de KNWU jury bekend over welk stuk van de race dit gemeten wordt. De beste tien rijders (M/V) in het ‘Eneco HollandseWind klassement’ worden uitgenodigd om deel te nemen aan het NK Tegenwindfietsen van Eneco. Datum van het NK Tegenwindfietsen is vooralsnog niet bekend. De uitnodiging wordt gedaan op basis van het laatst gepubliceerde klassement op de KNWU site.”

Startlijsten
Wil je weten wie er zondag allemaal aan de start staan? De startlijsten van Hoek van Holland-Den Helder zijn hier te bekijken.

 

Related posts

Van Houts verlengt contract bij Multivan-Merida met één jaar

by Juul van Loon
9 jaar ago

Rik Jansen stapt uit KNWU Team TROI

by Juul van Loon
10 jaar ago

Rood veertiende in eerste etappe La Rioja Bike Race

by Juul van Loon
10 jaar ago
Mobiele versie afsluiten