Albstadt: vooruitblik, programma en de deelnemerslijsten

ALBSTADT – Het zijn pittige, maar mooie weken voor Nederlandse topmountainbikers. Na de eerste Europese wereldbekerwedstrijd van afgelopen weekend in Nove Mesto is het nu al weer raak in het Duitse Albstadt. Aan de laatste World Cup voor de Europese kampioenschappen in Sankt Wendel (5-8 juni) staan opnieuw een groot aantal landgenoten aan de start. Afgaande op de voorlopige deelnemerslijst komt dat totaal uit op 23 bij de XCO en 6 bij de XCE. Dat zijn er vijf meer dan in Tsjechië vorige week.

Albstadt is met Nove Mesto in de race voor de organisatie van het WK van 2016. “We rekenen op de support van de Duitse mountainbike-community”, zegt Stephan Salscheider, voorzitter van het organiserend comité. “We willen de UCI laten zien hoe enthousiast de mensen hier zien over mountainbiken en hoeveel ze van deze sport houden. Ik denk dat we de boel hier in vuur en vlam gaan zetten.”

Dat is Julien Absalon ook van plan. De Fransman gaat in het Schwarzwald op zoek naar alweer zijn derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen. “Mijn focus ligt volledig op Albstadt”, stelt de favoriet. “Maar omdat ik er al twee heb gewonnen, voel ik geen druk. De vorm is goed en het zal zeker een interessante race worden.”

Julien Absalon vorig jaar in Albstadt. Foto: Marius Maasewerdt/EGO Promotion

Absalon zal het in ieder geval moeilijk gemaakt worden door de Zwitserse wereldkampioen Nino Schürter (winnaar in Nove Mesto) en Jaroslav Kulhavy. Ook de Duitser Moritz Milatz behoort tot de kanshebbers. “Ik durf niet hard op te zeggen dat ik Julien of Nino ga kloppen”, zegt de nummer drie van afgelopen weekend. “Mijn podiumplek in Nove Mesto heeft me echter een extra impuls gegeven. Met opnieuw een goede dag kan ik ze in ieder geval goed partij bieden. Ze aan het einde van de race verslaan zal echter erg moeilijk worden.”

Bij de vrouwen horen Liv Pro-rijdsters Pauline Ferrand Prevot (winnaar in Nove Mesto) en Jolanda Neff (leider in de wereldbeker) tot de favorieten. “Ik hoop dat ik weer een stapje dichter bij mijn maximale prestatieniveau ben gekomen en mijn trui kan verdedigen”, kijkt Neff, die in Tsjechië op meer dan drie minuten achterstand werd gereden, vooruit.

Michiel van der Heijden won in Nove Mesto. Foto: Giant XC Pro

Als Nederlanders hopen we natuurlijk dat Michiel van der Heijden (zege bij de beloftes) en Milan Vader (derde in UCI Junior Series) hun kunstje van Nove Mesto kunnen herhalen. Uiteraard kijken we ook met spanning toe hoe de rest van het nationale contingent zich staande houdt in het internationale geweld. De belangrijkste wedstrijden worden opnieuw uitgezonden door Redbull.tv.

Programma met Nederlandse deelnemers (ovb)

Vrijdag 30 mei 
9.30 uur: XCE-kwalificaties
17.00 uur: XCE-finales (live op Redbull.tv)
Mannen: Lehvi Braam, Erik Groen Roy Beukers
Vrouwen: Anne Terpstra, Hielke Elferink, Annefleur Kalvenhaar

Zaterdag 31 mei
13.15 uur: UCI Junior Series Vrouwen
Annefleur Kalvenhaar
15.00 uur: UCI Junior Series Mannen
Milan Vader, Roel van der Stegen, David Nordemann, Wiebe Scholten, Perry van den Bos
17.00 uur: U23-vrouwen
Annefleur Kalvenhaar, Annemarie Worst, Britt van den Boogert, Marquerite de Neve, Anne Tauber

Zondag 1 juni
9.30 uur: U23-mannen
Michiel van der Heijden, Thijs Zuurbier, Robbert de Nijs, Lehvi Braam, Kjell van den Boogert, Roy Beukers
11.30 uur: Elite-vrouwen (live op Redbull.tv)
Hielke Elferink, Anne Terpstra, Manon van Hees
14.00 uur: Elite-mannen (live op Redbull.tv)
Rudi van Houts, Hans Becking, Frank Beemer

Related posts

Minnaard en Lavrijsen grijpen leiderstrui in Zuid-Afrika

by Juul van Loon
10 jaar ago

Becking na goede race: “Dit past bij mijn vorm”

by Juul van Loon
10 jaar ago

Van Houts verlengt contract bij Multivan-Merida met één jaar

by Juul van Loon
9 jaar ago
Mobiele versie afsluiten