Modderballet SKS: Rood 1e, Bekkenk op binnenblad 2e

SAALHAUSEN – Modder. Heel veel modder. De SKS Shark-Attack Bikemarathon in Saalhausen werd zaterdag door de weergoden omgetoverd in een glibberparcours vol opspattend water en zand, met daarop volledig zwarte, onherkenbare deelnemers. Het was Bram Rood die deze omstandigheden het beste trotseerde. Hij kwam naar 96 kilometer en meer dan 3000 hoogtemeters al eerste over de streep in een tijd van 4 uur en 17 minuten. De renner van Koga-KMC-Mitsubishi verstevigde met zijn zege niet alleen zijn leidende positie in de SforZ Rose MTB Marathoncup bij de Masters 1, hij werd ook Open Nederlands kampioen in die categorie.

IMG-20140510-WA0032
Even goed kijken, maar het is Bram Rood die hier als eerste over de streep komt in Saalhausen. Foto: Remco Muyris

Rood, Bekkenk en de Duitser Peter Hermann (als de redactie van Bikesight het goed begrepen heeft, er zat blijkbaar nog wat modder in de oren) reden in het begin van de race gezamenlijk op kop. Onder steeds slechter wordende omstandigheden – na ongeveer een half uur koers begon het te regenen – reden ze alledrie een keer bij het groepje weg, zonder succes. Nadat na een kilometer of 35 Bekkenk te kampen kreeg met een gebroken ketting én beschadigde voorderailleurkabel, ging Rood het gevecht aan met Hermann. Nadat die bevangen werd door de kou en uit de top weg viel, reed de Noord-Hollander simpel naar de zege. Hij finishte met meer dan vier minuten voorsprong op Bekkenk (tweede) en meer dan vijf op de Belg Michiel van Aelbroeck.

Er hebben zaterdagavond weer heel wat wasmachines van mountainbikers overuren gedraaid. Hier Rood net na de finish. Foto: Remco Muyris

Achter Rood leek eerst SforZ-coureur Roel Verhoeven op weg een podiumplek, maar hij zakte na een kleine inzinking in het laatste deel terug naar plek zeven. Verhoeven werd daarbij ook gepasseerd door Rob van der Werf, die overall als vijfde finishte en als derde Nederlander over de streep kwam. Sforz-Racingteam was wel het beste vertegenwoordigd in het de top tien: Frank Molenaar werd negende, Maarten Janssen tiende.

Voor Bekkenk werd het  na zijn gebroken ketting een een race vol avonturen. “M’n ketting had ik zo gemaakt. Het gebeurde gelukkig bij een tentje, dus ik stond droog”, vertelde de teamgenoot van Rood. “Mijn buitenkabel van den voorderailleur was gebarsten. Ik kon er eerst nog wel een beetje mee schakelen, maar dat hield snel op. Ik heb vanalles geprobeerd via de spanning van de kabel, maar dat werkte allemaal niet. Ook gestopt om de schroefjes bij te draaien, zodat ik op het buitenblad kon rijden. Dat had allemaal geen zin, dus ik ben op m’n binnenblad verder gereden. Wonderbaarlijk genoeg kun je dan nog veel snelheid maken. Het verbaasde me hoe weinig tijd ik had verloren.”

Zijn conditie geeft hem dan ook vertrouwen voor zijn volgende avontuur. De inwoner van Schoorldam gaat zich richten op 24-uursraces op de mountainbike en rijdt komend weekend als test zijn eerste 24-uursrace op de weg, op het circuit van Zandvoort. “Je weet nooit of je daar klaar voor bent”,zegt hij. “Ik heb me goed voorbereid. Een paar keer meer dan zeven uur getraind, een keer tien uur op de fiets gezeten en ook ‘s nachts getraind. Ik ben echt heel benieuwd hoe het gaat. Op de weg fietsen is toch heel anders dan in het bos. Maar ik heb een goed begeleidingsteam, die werken in ploegen van vier uur. Ik zie alleen wel op tegen het parcours. Het circuit van Zandvoort heeft een paar klimmetjes. Die een keer of 200 oprijden, dat zal niet makkelijk worden.”

In Saalhausen ging ook de zege bij de vrouwen naar Koga-KMC-Mitsubishi. Karen Brouwer was in het begin van de race nog in tweestrijd verwikkeld met Jolien Janssen van SforZ Racingteam, maar al vrij snel reed ze weg. Brouwer kwam uiteindelijk met meer dan tien minuten voorsprong (5.22u om 5.33u) op haar concurrente over de streep en daar was ze dolgelukkig mee, vooral omdat ze de voorgaande maand niet goed in vorm was. “Ik heb het rustig aan gedaan, alleen een paar duurtrainingen gedaan. Het ging eindelijk weer eens erg lekker”, sprak ze blij.

Brouwer en Janssen op het podium van het Open NK én het overall-klassement. Foto: Jarfon Muyris

Ook Brouwer werd met haar prestatie Open Nederlands kampioen. Net als Wil Baselmans (Masters 2) en Thijs van den Brink (Masters 3). Op de halve marathon gingen de officieuze titels naar Nick van den Heuvel (Masters 1, hij werd in de koers zevende overall), Bas Bloeming (Masters 2), Hans Raaijmakers (Masters 3) en Monique Zeldenrust (vrouwen). De volledige uitslagen van het Open NK zijn nog niet gepubliceerd, net als de nieuwe standen in de SforZ Rose MTB Marathoncup. De uitslagen van de SKS Shark-Attack Marathon in Saalhausen staan uiteraard wel al online: halve marathon, hele marathon.

Toen iedereen nog schoon was. Het grote startveld van de SKS Shark-Attack Bikemarathon in Saalhausen. Foto: Remco Muyris
Open NK podium bij de Masters  1 (hele marathon) een met (vlnr) Bekkenk, Rood en Van der Werf. Foto: Jarfon Muyris
Open NK podium bij de Masters 3 met (vlnr) Dirk Keijnemans, Tijs van den Brink en Jos Pennartz. Foto: Jarfon Muyris.
Open NK podium Masters 1 (halve marathon) met (vlnr) Patrick de Laat, Nick van den Heuvel en Pim van de Swaluw.

Zondag is in Saalhausen nog de openingsmanche van de Bundesliga (XCO).

Related posts

Reijnhout is in Norg zelfs de jury te snel af

by Juul van Loon
10 jaar ago

Stemmen voor MTB Awards via Bikesight.nl

by Juul van Loon
9 jaar ago

Boelen is bij Daags na de Tour zijn fotokaarten zo kwijt

by Juul van Loon
10 jaar ago
Mobiele versie afsluiten