Het goede gevoel is terug bij Anne Terpstra

NIEUWKUIJK – De ene overwinning is de andere niet. Was Anne Terpstra een paar weken terug na haar zege in Berlicum nog niet helemaal happy met het gevoel in haar benen, nadat ze maandag als eerste over de streep was gekomen in de Bikecenter Van Tuyl Paasbike in Nieuwkuijk liep de 23-jarige Nederlands kampioene met een grote smile over het middenterrein. Ze had zich al opgefrist, maar de leiderstrui van de Topcompetitie die ze met de eerste plek verdiende, hield ze onder haar bodywarmer aan. “Ik ben zo blij met deze zege”, sprak de mountainbikester van Betch.nl-Superior trots.

Bij de elite-vrouwen onstond in het begin van de race een kopgroep met naast Terpstra onder andere de Belgische Petra Mermans, de Australische Peta Mullens en Annefleur Kalvenhaar, die na haar veldritseizoen terugkeerde in het mtb-circuit. Na een foutje van een van haar concurrenten kreeg Terpstra een gaatje, ze twijfelde niet en begon al vroeg in de wedstrijd aan een solo die haar de zege zou bezorgen. Ze fietste snel een redelijk comfortabele voorsprong bij elkaar, die ze langzaam maar zeker verder uitbreidde.  Uiteindelijk kwam ze meer dan een minuut voor Mullens (tweede) en een sterk opkomende Hielke Elferink (derde) over de streep.

Terpstra heeft in het begin van de race Kalvenhaar nog in haar wiel. Foto: Wim Lemmers

“Ik was er niet helemaal zeker op”, analyseerde Terpstra haar race. “Ik heb me onderweg goed laten informeren over het verschil, en kon echt geen gas terug nemen. Ben de hele wedstrijd alles blijven geven. Maar dat ging zo goed. Echt heerlijk.”

En daar was ze misschien nog wel meer blij mee, dan met haar zege. “Op Cyprus (Sunshine Races, red.) en in Nalles (Italiaanse UCI-koers, red.) ging het allemaal nog niet zoals ik hoopte. In Berlicum won ik wel, maar liep het voor mijn gevoel erg moeizaam. “

Terpstra heeft wel een verklaring voor haar moeizame start: nog niet zo lang is ze geswitcht van trainer.  “Ik heb 6,5 jaar met veel plezier samengewerkt met Han ten Hove. Hij gaf aan dat hij niet meer wist hoe hij mij beter kon maken, dat het misschien beter was om met iemand anders in zee gegaan. Pas vijf weken geleden ben ik gaan samenwerken met Tjeerd de Vries. Het heeft natuurlijk even tijd nodig voordat zo’n overstap zijn vruchten af gaat werpen. Ik heb me geen zorgen gemaakt, maar ben nu wel erg blij met de bevestiging.”

De laatste weken trainde Terpstra een stuk intensiever. “Ik merk echt dat ik stappen vooruit heb gemaakt. Daarom ben ik ook zo blij met vandaag. Maar ik ben er nog niet. Het zou mooi als ik voor de eerste wereldbeker van het seizoen nog een stapje kan maken.”

Focus bij Terpstra, op weg naar de zege. Foto: Wim Lemmers

Alle uitslagen van de KNWU Topcompetitie in Nieuwkuijk zijn hier te bekijken. Lees ook:  Inhaalrace laat zien dat het bij Elferink wel goed zit

Related posts

Twee nieuwe KNWU-races in 2014, inclusief marathon

by Juul van Loon
9 jaar ago

Zege in Streetrace Havelte mooie opsteker voor Groen

by Juul van Loon
10 jaar ago

Heemskerk neemt jonge selectie mee naar WK in Zuid-Afrika

by Juul van Loon
10 jaar ago
Mobiele versie afsluiten