Elastiek katapulteert Motshagen naar zege in Nieuwkuijk

NIEUWKUIJK – Waar het nog vandaan kwam, dat wist hij zelf ook niet. Uit zijn tenen, dat in ieder geval. Mattijn Motshagen leek zondag in Nieuwkuijk bij de Amateurs de zwakste van een kopgroep van vier. Meerdere keren moest hij lossen. Maar hij bleef er bij en als een duveltje uit een doosje demarreerde de 26-jarige mountainbiker uit Nijkerk in de slotfase. Op die manier bleef hij in de eerste wedstrijd in de Topcompetitie  Dennis Ebert (Merida-Bassa), Guus Smits (Bikers-Heeswijk) en Thijmen van de Vrede (Beebikes-Nutswerk) voor en boekte hij zijn eerste zege van het seizoen.

Met een grote glimlach stond Motshagen (Bikeshoe4u) na afloop naast zijn fiets. Handen op het zadel, verbazing in de ogen.  “Ik snap er helemaal niks van”, zei de kersverse vader grijnzend. “Ik won hier al eens met grote overmacht en dat is net iets mooi er, maar op deze manier is ook wel erg gaaf natuurlijk. En elke zege telt.”

De kopgroep van vier halfweg koers met Smits, Van de Vrede, Ebert en Motshagen. Foto: Bikesight.nl

Op een van de laatste rechte stukken – waar de harde wind vrij spel had – sloot Motshagen weer aan en vanuit vierde positie plaatste hij zijn beslissende versnelling. Alsof het elastiek waaraan hij de hele koers hing hem katapulteerde. “Alles of niks, dacht ik. De andere drie twijfelden een beetje en ik kreeg het gaatje dat ik nodig had.”

Was er bij Motshagen vooral sprake van tevredenheid,   Smits was na afloop een klein beetje gefrustreerd. “Thijmen en ik moesten het met z’n tweeën doen”, baalde de nummer drie. “Mattijn kon denk ik niet harder, maar ik vond dat Ebert een beetje laf koerste. Hij nam geen enkele keer over, terwijl hij dat volgens mij wel kon.”

Dat Van de Vrede en Smits zoveel werk hadden verricht, zorgde er ook voor dat Motshagen de beslissende slag kon slaan. “We twijfelden even toen hij ging, maar we konden ook even niet”, zei Smits. “Daarna kwamen we nog wel heel dichtbij, maar op de zandstrook viel Thijmen een beetje stil. Daarna was het gat te groot.”

Beslissend moment in koers: Motshagen gaat met een kleine voorsprong de zandstrook op, Van de Vrede krijgt het gat niet gedicht. Foto: Bikesight.nl

Ebert hoorde Motshagen bijschakelen, maar besloot niet mee te springen. “Ik had niet verwacht dat ze ‘m zouden laten rijden”, zei de Bassa-coureur. “Ik had hier kunnen winnen ja, dan mijn plan wel geslaagd geweest. Ik voelde me niet sterk genoeg om op kop te rijden, zeker niet op de rechte stukken. Ik snap wel dat Guus daar van baalt, maar dan hadden ze het toch echt anders moeten spelen.”

Achter het om de zege vechtende kwartet reed Yannick Runhart na een mooie opmars na de vijfde plek.  Achter hem eindigden Tom Hoekman (zesde), Roel Verhoeven (zevende), Wouter Rorije (achtste), Daan Bongers (negende) en Patrick Deckers (tiende). In totaal kwamen er 59 amateurs over de streep.

Smits maakte de koers hard. Hier versnelt hij na de lastige rockgarden. Van de Vrede, Ebert en Motshagen volgen. Foto: Bikesight.nl

Related posts

Frank Beemer oppermachtig in tweede manche VWC

by Juul van Loon
10 jaar ago

Eversdijk maakt in laatste ronde het verschil

by Juul van Loon
9 jaar ago

Van den Boogert blij met overstap naar MPL-Specialized

by Juul van Loon
10 jaar ago
Mobiele versie afsluiten