3-Täler slot van SforZ Rose MTB Marathoncup 2013

TITMARINGHAUSEN – Het is een begrip onder marathonbikers in Nederland, de Sforz Rose MTB Marathoncup, voorheen bekend als RWP Marathoncup. Het regelmatigheidsklassement voor mannen en vrouwen van de lange adem bestaat al sinds 2004. Komende zaterdag komt er een einde aan de editie van dit jaar. Bij de 3-Täler-marathon in het Duitse Titmaringhausen (Sauerland) zullen de tien verschillende klassementen in hun definitieve vorm gegoten worden. In de top is het echter niet heel spannend meer.

sforzkellerwald
April 2013: start van Kellerwald Bikemarathon in het Duitse Gilserberg, onderdeel van de SforZ Rose Marathoncup. Foto: Sforz Rose Marathoncup.

Het principe van de cup in een notendop: er worden door de organisatie elk jaar een x aantal marathons uitgekozen (in binnen en buitenland), en daarvan is het voor de deelnemers verplicht een minimaal aantal te rijden. Elke biker maakt de keuze tussen de korte of lange afstand en verdient per wedstrijd punten aan de hand van zijn achterstand op de nummer één in zijn klassement, die steevast 1000 punten krijgt.

Dit jaar koos de organisatie voor zeven wedstrijden en minimaal vier deelnames. Dat betekent dat deelnemers maximaal 4000 punten kunnen halen. Dat lukte een aantal bikers: Niels Boon (Masters 1, lang), Nard Clabbers (Masters 2, kort) en Hans Raaijmakers (Masters 3, kort).

Zij zijn als vanzelfsprekend zeker van winst, maar dat zijn alle coureurs die op dit moment bovenaan staan in hun klassement. Op de hele afstand is Berry Hollander (3998 punten) de beste bij de Masters 2 en Tijs van den Brink (3974) bij de Masters 3. Op de halve afstand is bij de Masters 1 Jeroen van der Vossen (3983) niet meer in te halen. Om een aantal podiumplekken wordt nog gestreden.

Bij de vrouwen is op de halve afstand Hedwig de Leeuw den Bouter niet meer te passeren door nummer twee Bea Winters. De laatste zal wel nog moeten vechten voor haar plek, Saskia Dhont zou haar nog in kunnen halen. Als Jolien Jansen zaterdag de hele marathon finisht, is ze de enige vrouw die dit seizoen vier wedstrijden heeft uitgereden en dus winnaar.

De marathoncup kent ook een teamranking, zowel voor mannen als gemixt. Bij de mix-teams is Last Gear uit Eerbeek met afstand de beste (en zeker van de titel), bij de mannen zal er nog flink gestreden moeten worden. De Noordbikers 1 en Sforz Racing Team 3 staan één en twee, maar Fietssportief Xtrail volgt op de voet en kan zelfs nog met de eer gaan strijken.

Kijk voor een gedetailleerde blik op de standen op de website van de marathoncup.

De wedstrijd in Titmaringhausen is trouwens een mooie, kleinschalige marathon met een paar mooie paden, niet al te steile klimmen en – dat mag gezegd – prachtige vergezichten. Als je nog niks heb staan zaterdag… het is de moeite waard. Afstanden: 101km/2368hm, 70km/1631hm, 38km/894hm. Meer info: http://www.radwerk-upland.de/3-taeler-marathon/.

Kun je naderhand meteen kijken bij de prijsuitreiking van de cup!

De 3-Täler-marathon in Titmaringhausen: kleinschaligheid ten top! Foto: www.titmaringhausen.de

Related posts

Podiumplek voor Worst in Flanders Cup Kessel

by Juul van Loon
9 jaar ago

Nederlanders starten erg goed in Zuid-Afrika

by Juul van Loon
10 jaar ago

Top klassement Strandraces staat vooraan in Egmond

by Juul van Loon
9 jaar ago
Mobiele versie afsluiten