bikesight.nl

Nieuws

Schotman geniet van de gekte van P-Weg-marathon

PLETTENBERG – Frank Schotman fietste in zijn leven al heel wat wedstrijden. Maar zo’n gekkenhuis als afgelopen zondag tijdens de P-Weg-Marathon in het Duitse Plettenberg maakte de mountainbiker van MPL-Specialized maar zelden mee. “Elk dorp waar we doorheen reden, was compleet uitgelopen. Het stond overal helemaal vol met mensen”, kijkt hij terug. Schotman (30) deed het in de 93 kilometer lange wedstrijd ook nog eens erg goed: hij werd tweede.

pasfoto frank

Schotman. Foto: MPL-Specialized

De P-Weg-Marathon is een begrip in de wereld van het marathonbiken. Wie mee wil doen, moet in de nacht dat de inschrijving opengaat achter zijn computer zitten. Doe je dat ’s ochtends pas, dan ben je te laat. Dat er ook andere trucjes om mee te doen, bewees Schotman. “Vooraf wist ik helemaal niet dat het zo’n populaire wedstrijd was. Ik heb puur naar de datum gekeken, wilde met het oog op het NK in dit weekend nog graag een marathon rijden, op zondag. Een mailtje naar de organisatie was voldoende. Weet niet of dat te maken heeft met hoe hard ik fiets, het was in ieder geval zo geregeld.”

Schotman bemachtigde net voor de start met wat moeite een plekje vooraan in het startvak en al tijdens de neutralisatie reed hij met Mathias Frohn (Firebike) en Stefan Danowski (Bergamont) bij de rest van het veld weg. In het vervolg van de wedstrijd bleven de drie hele tijd samen. Schotman: “Frohn was de sterkste in het klimmen, Danowski op het vlakke en ik viel daar een beetje tussenin. Frohn was in het begin de betere, maar naar mate de wedstrijd vorderde kreeg ik het idee dat het kwartje mijn kant op viel. Ik heb een aantal keer geprobeerd weg te rijden, had ook een paar keer een gaatje, maar telkens kwamen ze terug. Het was net niet selectief genoeg.”

IMG_9788

Schotman met Frohn in zijn wiel. Foto: Martin Ratter.

Het was een gebrek aan parcourskennis dat hem uiteindelijk opbrak. “Het parcours was op het laatste moment nog wat aangepast, de totale lengte was daardoor onduidelijk en het was ook nergens aangegeven. In het slot sprintte Frohn ineens richting een singletrack. Dat bleek de laatste afdaling te zijn. Hij maakte een foutje, ik kon er niet voorbij. Vervolgens maakte ik een foutje en had hij een gaatje. Ik kwam nog op zijn wiel, maar was in het dorp niet meer in staat om hem voorbij te sprinten.” Resultaat: Frohn 1, Schotman 2 en Danowski – die het in de afdaling liet lopen – 3.

Schotman vindt het jammer dat hij niet had gewonnen, maar hij heeft er niet wakker van gelegen. “Mooi dat je in zo’n wedstrijd meteen om de winst mee kan doen. Dat geeft vertrouwen op weg naar het NK. Daar hoop ik mee te doen om te prijzen, al zal dat niet makkelijk worden. Er zijn een aantal gasten, zoals Ramses Bekkenk, Bram Rood en Bas Peters, die de laatste tijd goed in vorm zijn.”

Plettenberg was voor de MPL-Specialized-coureur in ieder geval een mooie ervaring. “Voor het parcours hoef je het echt niet te doen, dat is eigenlijk gewoon saai. Alleen de laatste afdaling was lastig. Maar de entourage is echt fantastisch. Die Duitsers weten wel hoe ze zoiets moeten organiseren. In elke dorp een grote biertent en muziek.  En om de tien kilometer een verzorgingspost. Alles is perfect geregeld.”

Zie voor de volledige uitslag van de P-Weg-marathon de website van het evenement.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top