bikesight.nl

Nieuws

Elferink is met haar tweede titel nóg blijer

EIJSDEN – De titel bij de mannen ging met Bram Rood naar een echte marathonbiker. Maar ook bij de elite-vrouwen was de gouden medaille voor iemand die het rijden van marathons boven aan haar lijstje heeft staan. Hielke Elferink bleef zondagmiddag na 4 uur 46 minuten koers Jolien Janssen (zilver) en Anne Terpstra (brons) meer dan vijf minuten voor. De renster van het Zwitserse Wheeler-iXS verdedigde daarmee haar tweede titel op rij.

“Ik ben denk ik nóg blijer ben dan vorig jaar”, sprak Elferink na afloop opgetogen. “Nu was ik een van de favorieten. Ik voelde daardoor wel wat meer druk. Maar ik voelde me ook wel heel goed. Dat voelde ik me twee weken geleden al tijdens de Swiss Epic (meerdaagse in Zwitserland, red.), maar ik twijfelde toch of ik het zou trekken twee weken na zo’n zware belasting. En dit is natuurlijk ook andere koek, hier gaat het veel sneller. Maar daarom was ik ook zo blij met het slechte weer. Daarom liep het veel zwaarder. Dat zijn wel de omstandigheden waar ik van hou.”

Vrij vlot na de start (de elite-vrouwen startten tijdens de Bart Brentjens Challenge een kwartier later) reed Elferink samen met Terpstra (Betch.nl-Superior) weg bij de rest van het veld. “In de eerste paar uur waren we even sterk op de klimmetjes. We konden elkaar er in ieder geval niet afrijden.”

terpstraelferinknkericoirbons

Wat een omstandigheden. Een zwaar besmeurde Elferink leidt met Terpstra in haar wiel. Foto: Eric Oirbons

Maar een kilometer of vijf na de eerste verzorgingsplek ging het mis. In de buurt van Epen waren een aantal bordjes verwijderd en daar had ook het later gestarte vrouwenpeloton last van. Elferink en Terpstra reden verkeerd en gaven daarmee hun koppositie uit handen. “We hadden een flinke achterstand op Jolien, hoorde we vanaf de kant. We moesten echt iedereen weer inhalen. Maar we wisten dat we duidelijk sterker waren en op d’n duur kwamen we weer bij Jolien te zitten.”

Dat was ook het moment waarop Elferink merkte dat Terpstra het zwaarder kreeg. “Een Belgische biker die versnelde wat en ik ben op zijn wiel gesprongen. Ik zag dat Anne eraf lag en ook dat Jolien niet meer kon volgen. Toen ben ik volle bak doorgereden. Maar zeker van de zege was ik pas op het laatste moment. Ik reed de laatste kilometers zonder voorrem en ook schakelen naar het buitenblad ging bijna niet meer. Ik wist echter niet hoe groot het gat was, maar zag gelukkig achter me niemand meer.”

Voor Elferink betekent de titel veel. Het marathonbiken gaat haar aan het hart. “Ik hoop dat er ooit nog een keer wat verandering komt bij de bond, dat je ook bij de marathons je status kan verdienen en naar een EK of WK kan. Ik vind het heel jammer dat dat niet kan, helemaal als je kijkt naar wat er internationaal aan prachtige wedstrijden georganiseerd worden. Marathonbiken is veel meer een breedtesport. En als je kijkt naar evenementen als de Swiss Epic: dat is zo mooi, dat is écht mountainbiken.”

Uitslag NK mountainbike marathon elite-vrouwen 2014
1. Hielke Elferink
2. Jolien Janssen
3. Anne Terpstra
4.  Lyan Rensen
5. Kirsten Peetoom
6. Pauliena Rooijakkers
7. Laura Turpijn
8. Manon van Hees
9. Olivia Koster
10. Ilona Meter

To Top