bikesight.nl

Nieuws

De Bruijn verrast in het Schwarzwald

Het is een mooie mix tussen écht mountainbiken en soms een beetje ‘wegjanetten’: de Vaude MountainBIKE Trans Schwarzwald, een vijfdaagse etappewedstrijd in Zuid-Duitsland. Het is in ieder geval een koers die Rens de Bruijn goed blijkt te liggen. De 22-jarige Nijmegenaar deed het afgelopen week verrassend goed in een erg sterk veld. Hij finishte als zesde in het eindklassement.

De Bruijn hoefde in dat klassement alleen de Duitse wereldtoppers Robert Mennen (Topeak Ergon), Markus Kaufmann, Jochen Käss (beide Centurion Vaude), Karl Platt (Bulls) en de Belgische veldrijder Bart Aernouts (AA-Drink) voor zich te dulden. Hij reed zich elke etappe de top tien in. Dat hij zo goed mee kon met deze mannen was een verrassing voor De Bruijn. “Ik had niet gedacht dat ik hier toe in staat was”, vertelt hij eenmaal terug in Nederland.

De Trans Schwarzwald was voor De Bruijn geen doel op zich. De renner van SBJ Biketeam reed – begeleid door zijn vader – de wedstrijd als voorbereiding op de rest van het seizoen. Dat hij met die insteek aan de koers begon, bleek al bij de start van de eerste etappe. “Bij het opstellen in de startvakken ben ik gewoon netjes op tijd aangesloten. Toen stonden er heel wat bikers voor me. Later zag ik dat de echt snelle mannen vlak voor de start op de eerste rij gingen staan.”

Daardoor moest De Bruijn in de eerste etappe (93,2 km / 1.710 hm) flink naar voren rijden. “Dat ging goed”, kijkt hij terug. “Er was op de brede schotterpaden genoeg ruimte om in te halen. Ik kwam in een tweede groep te rijden met een man of vijftien, maar omdat we met zo veel waren konden we de kopgroep weer inrekenen. Op sommige stukken ging het tegen de 45 kilometer per uur.” Op de laatste steile klim vlak voor de finish viel de groep uit elkaar. Samen met een concurrent ben ik kop over kop naar de finish gereden.” Het leverde De Bruijn een negende plek op, op slechts 3 minuten van etappewinnaar Mennen.

2013_TransschwarzwaldRensdeBruijn4

De Bruijn kijkt naar een showtje van concurrent Martin Frey (Bulls). Het is de redactie van Bikesight niet bekend of De Bruijn zelf hier ook een sprongetje waagde. Foto: Sportograf.com

De tweede dag (61,3 km / 2.300 hm) was een echte mountainbike-etappe, met mooie singletracks en technische afdalingen. Al vroeg in de etappe werden de verschillen gemaakt. De Bruijn kwam in de tweede groep terecht, reed met die groep een stuk verkeerd en verloor daar flink wat tijd mee. Toch finishte hij niet onaardig: op een tiende plek.

Het contrast met de derde etappe (99,0 km / 1.080 hm) was groot. “Het was een soort van lange afdaling met wat klimmetjes erin”, vertelt De Bruijn. Het etappeverloop leek op dat van een wielerkoers. Een kopgroep van drie man sterk met daarin de Nederlander Thijs van Amerongen reed weg en een groot peloton daarachter deed het relatief rustig aan. Aan het slot van de etappe werd het lont toch nog even in het kruidvat gestoken. De Bruijn: “Ik voelde me sterk en kon met mee met de klassementmannen. In de eindsprint finishte ik als zevende, in het wiel van latere winnaar Mennen.”

Het zwaartepunt van de Trans Schwarzwald lag in de vierde etappe, met 115 kilometer, 2000 hoogtemeters en een temperatuur van 30 graden. Het aanvangstempo van de klassementrenners was hoog, analyseert De Bruijn de etappe. “Er ontstond een grote groep van een kleine twintig renners. Op een wat vlakker tussengedeelte zakte het tempo, zodat iedereen kon eten en drinken. De laatste 20 kilometer ging het weer volle bak.” De Bruijn mengde zich in het strijdgewoel om de ereplaatsen, reed opnieuw in de tweede groep, maar moest net passen bij een versnelling van Karl Platt. Onder andere met Aernouts reed De Bruijn vervolgens naar de finish. Het leverde hem een zesde plek op, een plek die hij op dat moment ook innam in het eindklassement.

2013_TransschwarzwaldRensdeBruijn

De Bruijn haakt aan bij de kopgroep, etappe 4. Foto: Organisatie Trans Schwarzwald.

2013_TransschwarzwaldRensdeBruijn2

Eindsprint etappe 4, de Bruijn in tweede positie van zijn groepje. Foto: Organisatie Trans Schwarzwald.

De laatste etappe van de Trans Schwarzwald finisht traditioneel op de Feldberg, de hoogste top van het Duitse middengebergte. Het is een etappe met weinig kilometers (68), maar wel veel hoogtemeters (2000) en vooral weinig daling (slechts 1000hm). Opnieuw kwam De Bruijn terecht in de tweede groep. “Jammer genoeg moest ik in de laatste paar kilometer op een steile skibrug en een hobbelig stuk de rest van de groep laten gaan. Gelukkig verloor ik niet veel tijd. Ik liep zelfs nog drie minuten in op Aernouts, die had lek gereden. In het klassement hield hij echter een minuutje over.”

De Bruijn heeft het overduidelijk naar zijn zin gehad in de Trans Schwarzwald, na de Andalucia Bike Race van februari zijn tweede ‘stage race’.  “Het is iets wat me wel goed ligt. Misschien ga ik er in de toekomst wel een doel van maken.”

2013_TransschwarzwaldRensdeBruijn3

De beste acht renners van de Trans Schwarzwald ‘hintereinander’. Foto: Organisatie Trans Schwarzwald.

Alle uitslagen van de Trans Schwarzwald: https://www.abavent.de/anmeldeservice/vaudetransschwarzwald2013/ergebnisse

Meer info: http://www.trans-schwarzwald.com/

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top