DEN HELDER – Het is een mijlpaal in de 20-jarige historie van het Nederlandse strandracen. Komend strandseizoen is de Van Dijk tot Dijk Race in Petten (2 februari) toneel van het het eerste officiële NK Beachbiken, onder de auspiciën van de KNWU. Daarnaast komt er een strandrace-competitie over minimaal vijf wedstrijden. De eerste race in die nieuwe serie is Hoek van Holland-Den Helder, op zondag 20 oktober.

Flip Kos, organisator van beide hier boven genoemde races en ‘Mister Beachbiking’  is trots op wat er donderdagavond op de vergadering van de verschillende organisatoren en de KNWU is besloten. “Het is toch iets van een erkenning voor onze tak van mountainbikesport. We zijn nu eigenlijk een nieuwe KNWU-categorie met een eigen rood-wit-blauwe trui. Dat is mooi.”

Kos had het plan van het NK en de competitie al jarenlang in zijn hoofd zitten. “De KNWU wilde er telkens niet aan, maar zag dit jaar het potentieel van het strandracen wel in. De sport wordt steeds populairder.”

petten
Beelden van de Van Dijk tot Dijk-race afgelopen februari. Foto: Hans Brandsma

Volgende week komt de Nederlandse wielerbond met een officiëel bericht met de details van de competitie. Kos: “Naast Petten en Hoek van Holland-Den Helder zijn onder andere Egmond-Pier-Egmond en races in Castricum, Zandvoort, Noordwijk en op Ameland onderdeel van de serie. De competitie wordt heel simpel: de eerste krijgt een aantal punten, de tweede iets minder enzovoort. We willen de sfeer van het strandracen ook graag zo houden. Er blijven maar twee categoriën: de mannen en de vrouwen. De enige voorwaarde van deelnemen aan het klassement is dat je een licentie hebt.”